Felhívás!

Őseink várakat, mi romokat építünk

Hamuba, romokba menendő lenne annyi s ennyi minden? Említek anyám dalai közül egy világháborúsat. „Ott állok, hol dicsőséget vívnak. Ha meghalok, a síromon vértől piros virágocskák nyílnak.” Miközben tengernyi a rom, a szemét, hadak vonulnak át és vissza nemzeti(ségi) és jogi állapotok ellen, dörgedelmesen és vonítva hirdetvén békés, áldott állapotunkat.

Halántékaim között közben ott settenkedik ma is a Balkán-induló, amit kisiskolás korunkban tanultunk: „Felébredt a Balkán már végre, és vígan dalol jobb jövőőőőt…” Nocsak, azt is gondolhatnám lányos zavaromban, de terelnem kell a vendégeket. A vendégnek pedig csak a szépet, a jót, a nemeset, amit megépítettünk, kimondottan égi és nem állami segedelemmel, Csernátontól Bálványosvárig, onnan egy sor kastélyig, csak itt, Székelyföldön. Az öröm álom, míg nem botlik a vendég a járdán, és akkor az öröm illan.

Ott, az a nagy épület, székely stílus betonban… Hát igen, az az egykori Szakszervezeti Művelődési ház. Az 1970-es években épült, több mint 500 férőhelyes, színpados terem, kiállítócsarnok, próbatermek. Nagy élet volt egykor benne, messziről jöttek színházak. Nem sorolom, a vendég nemcsak rajong, hanem lát és gondolkodik is. Nézi a hatalmas, főtéri építményt, diadalmas pózban előtte Mihai román fejedelem, amúgy minden lakat alatt. A hajléktalanok birtoka volt a legutóbbi rendszerváltás után, minden, ami mozdítható…, szóval kívülről is látható a frissen megépített rom.

Terelem a figyelmet: ez a politikai előkép. De már kilincselnék a vendégek a Gyárfás Jenő Képtárat. Közel tíz éve zárva, de se felújítás, se elköltöztetés, semmi nem moccan. A híres festőművész Gyárfás Jenő vadonatúj szobra se szólal. És pár lépésre a hírhedt Bodok szálloda, romokban szellőz a tíz emelet, két romániai rendszer porában. A vendégek kérdéseiben a válasz: Hát nem ad az állam egy garast se? Nem, nem ad. Védi Székelyföld s a nép romlását. Az ízléstelen toronyszálloda az egykori Bálványosvár sorsára hírhed, hamarosan. És szárad közszájon a turizmus, mint gazdasági ágazat-bogozat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.