Felhívás!

Önkéntes bolondok

Meghalt Ștefan Cazimir. Hányan emlékeznek még rá? Író, humorista, kiváló Caragiale-szakértő. A rendszerváltás után egyszerre csak, mint balkáni Pilátus a Krédóba, belepottyant a nagypolitikába. Pártvezérként! Az úgynevezett Partidul liber-schimbist elnökének kiáltotta ki magát, és az akkori zsibvásárban be is került a parlamentbe, mivel bejutási küszöb nem létezett. (A Liber-schimbist a liberálisok Caragiale-kori, viccesen értelmezett megnevezése volt, a későbbi egyik pártból a másikba át- és visszaigazolók rászolgáltak a névre.) Néhány zamatos felszólalását úgy értékelhetnénk, hogy legalább nem mondott nettó hülyeségeket, mint nem egy magát halálosan komolyan vevő képviselőtársa. Amint a dilihoppost mesteri szinten megjátszó Mircea Dinescu a már-már egymásnak ugró nagy-, közepes- és kisromán társai hormonjait hűtögette szarkasztikus beszólásaival.

Kell néha a humor. A szórakozáshoz vagy a túléléshez. Tudja az olvasó, hogy Dávid király egyik zsoltára a felirata szerint arra a napra utal, amikor bolondnak tetette magát, így menekült meg a meglincseléstől? Egyik legkedvesebb irodalmi hősöm Svejk, a derék katona. Nehéz eldönteni, tényleg féleszű-e vagy tudatosan vállalja ezt a szerepet, hogy a világháború borzalmait ép testtel és elmével kibírja. Kitalálója, Jaroslav Hasek is úgy mutatott fityiszt a Monarchia kardcsörtető bürokrata szörnyetegeinek, hogy megalakította a Törvény Keretein Belül Működő Mérsékelten Haladó Pártot. Áristomba dugták, de megúszta, mert a mindenkori Hatalom a cégéres hülyéket nem bántja.

Kezdő pedagógus voltam egy Görgény-völgyi faluban, ott egy fiatalember az aszfaltra pingálta öles nagy betűkkel politikai véleményeit. (Volt ideje, a benzinhiány áldásaként félóránként, ha eldöcögött egy traktor vagy rozoga kamion.) Egy jó szándékú ügyvéd elérte, hogy börtön helyett kényszergyógyszerezzék a diliházban, ahol emberséges dokik békében hagyták a srácot, aki néhány hét üdülés után „kigyógyultan” távozhatott.

Sajnos a bolondság nem mindig biztos mentőöv. Mert a román (i)gazságszolgáltatók kit zárnak el egyetlen kovidmicsodát szabotáló gonosztevőként? Egy gyengeelméjű férfit, aki – nem fertőzöttként! – megszökött egy lágerkórházból. Lesz-e egy Caragiale, egy Hasek, aki ezt megírja?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások