Hirdetés
Hirdetés

Miért nincs helyi televíziónk?

Az osztrákok – bár „sógoroknak”mondták őket a magyarországi kommunista politikusok – az egész őstörténetünket 1821-ben találták ki. Létezik a bécsi kancelláriának az a leirata, amelyben felkérik az osztrák történészeket, hogy a rebellis magyaroknak egy olyan őstörténetet írjanak, amelyre nem büszkék. És akkor kitalálták azt a bohócságot (ma már annak vesszük, mert elmúlt az ideje), hogy őseink valahol az Ob folyó alsó folyása mentén, az Uráltól keletre együtt éltek a finnekkel. Hála Istennek a finnek 2003-ban átírták tankönyveiket. Az új finn történelem tankönyvek így kezdődnek: „Eddig az volt a nézet, hogy a magyarokkal rokonok vagyunk. Mára kiderült: barátság van, de genetika nincs.” Ennyi. Őszinték.

Sajnos, kevés szó esik a történelmünkről. Itt, Háromszéken, de főleg Sepsiszentgyörgyön, senki nem próbálja az embereket történelmükről tájékoztatni. A megyeszékhelyen nem létezik helyi televízió. Kovásznán, Kézdivásárhelyen, Baróton és az összes falvakot felölelő televízió működik. Valaha létezett Sepsiszentgyörgyön, ám a politikusoknak nem tetszett, hisz a betelefonálók kényelmetlen, nagy igazságokat jegyeztek meg… Felszámolták!

Esténként kábelszolgáltatók közreműködésével nézem az Erdélyi Magyar Televíziót. Tudom, látom azt a sok tartalmas politikai, társadalmi műsort. Megtudom, mi történik Maros, Hargita megyékben, de mi, háromszékiek nem is létezünk. Nagy ritkán hallunk magunkról a Brassói magyar adásban.

Mi, akik ide, a Kárpát-medencébe szorultunk és székelyként, magyarként határozzuk meg, nem teszünk semmit nyelvünk és történelmünk védelmére.

Orbán Barra Gábor, Sepsiszentgyörgy

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások