Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megtisztítanák a Feketeügy vízgyűjtő medencéjét

Megtisztítanák a Feketeügy vízgyűjtő medencéjét Kovászna megye

Amint arról írtunk, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének kezdeményezésére, a Kovászna Megye Tanácsa által újraindítandó Zöld Háromszék program első akcióját, a Feketeügy kézdiszéki szakasza és mellékpatakai medrének kitakarítását május 29-én, szombaton rendezik. Az alábbiakban a tizenegy település több mint 700 önkéntesét megmozgató esemény részleteibe avatnak be az illetékesek.

A folyó-, illetve patakmeder-takarítás kezdeményezője Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet (LISZ) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

– A tavaly novemberben, szervezetünk megalakulásakor egy erdei utat takarítottunk ki a Feketeügy mentén, és látva a folyómeder borzasztó állapotát, körvonalazódott a program, mely megvalósulni látszik egy tiszta Kézdiszék, tiszta Háromszék érdekében – részletezte a LISZ-elnök. – Feltérképeztük a terepet, rengeteget terveztünk, a munkából a LISZ-tagok derekasan kivették részüket, külön említést érdemel Gál Johanna és Demeter Róbert. Emellett köszönöm támogatóinknak, a Magyar Ifjak Kézdiszékért egyesületnek, Fejér László szenátornak, Kovászna Megye Tanácsának, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnek, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszternek az irányunkba tanúsított nyitottságot, remélem, hosszú távon is partnereink maradnak.

Ami a szombati akciót illeti, az csak a kezdet, derült ki a továbbiakban. „Célunk, hogy önkénteseinkkel kitakarítsuk a Feketeügy és mellékágai medrét. A folyó hossza 104 kilométer 2320 km² árterülettel, amelyből május 29-én 33 kilométeres szakaszt tisztítanánk meg. Az alsóág kitakarítását az Oltba való torkolatvidékig ősszel végeznénk el. A 27 mellékág összhossza 414 kilométer, és 54 települést érint. Ebből szombaton 12 mellékágat tisztítanánk meg 153 kilométer hosszúságban. A hétvégi akción terveink szerint hétszáz önkéntes venne részt. Emellett természetesen bárkit szívesen várunk sorainkba, hogy együtt tegyünk környezetünk tisztaságáért.”

Kovászna Megye Tanácsa a helyi önkormányzatokkal partnerségben az önkéntesek mozgósításában vesz részt. Tamás Sándor megyetanácselnök lapunknak így nyilatkozott: „Szombaton Kézdivásárhelyen, Csernátonban, Torján, Kászon községben, Kézdiszentléleken, Polyánban, Esztelneken, Kézdialmásban, Lemhényben, Bereckben és Ozsdolán mozdulnak meg az emberek hosszú távú célunk – hogy Háromszék legyen az ország legtisztább megyéje – első lépésének megvalósítása érdekében. Azért fontos a teljes vízgyűjtő medence megtakarítása a forrástól kezdődően, hogy később a szél, a víz, illetve az áradás ne hozzon szemetet a fősodorba.”

Az akció logisztikai hátterét szervező Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója azt részletezte, hogyan támogatja az általa vezetett egyesület partnereivel együtt a szombati eseményt. „Az országban fellelhető tizenhárom felelősségátvállalási intézmény közül tízzel van szerződésünk. A piacra dobott csomagolóanyagot a termelők az ő segítségükkel próbálják újrahasznosítani, ennek megfelelően ők megtérítik a csomagolóanyag begyűjtési értékét. Emellett promóciós célokra is van pénzkeretük. Ezekből a pénzekből fedezzük a szemétgyűjtés során az önkéntesek számára biztosítandó zsákokat, kesztyűket és láthatósági mellényeket. Emellett egyesületünk médiafelületet biztosít a szervezőknek az akció reklámozására, míg a hulladék összegyűjtéséhez szükséges konténerek kihelyezését, majd azoknak a lécfalvi hulladéklerakóba való szállítását partnereink, a Máthé László, Zonda Balázs és dr. Pásztai Zoltán vezette Tega RT., GospCom Kft. és Eco Bihor vállalatok biztosítják.

Tánczos Barna miniszter így vélekedik a kezdeményezésről: „Kevés olyan bátor ember van, aki ekkora fába meri vágni a fejszéjét. Külön gratulálok az ifjúsági szervezetnek, hiszen óriási kihívás egy 104 kilométeres vízgyűjtő medencét kitakarítani. Segítség és szervezés nélkül ekkora feladatot nem lehet bevállalni, és jó látni, hogy egy ifjúsági kezdeményezés mögé felsorakoznak a megyei és helyi önkormányzatok, illetve a hulladékgazdálkodási szervezet. Megérdemlik, hogy követendő példaként ország-világ elé tárjuk az akciót. Ugyanakkor ehhez a többlépcsős feladathoz társulni szeretne a minisztérium is” – summázott. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások