Felhívás!

Sokoldalú diáklány

Sokoldalú diáklány Cseperedő

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum ötödik osztályos tanulója, Fülöp Zsolna a Kriza János Országos Mesemondó Verseny után a Nagygalambfalvi Általános Iskola által 19. alkalommal meghirdetett Fától fáig, verstől versig online szavalóversenyen is második helyen végzett. A diáklánnyal és Molnár Júlia magyartanárnővel a vetélkedőről, a felkészülésről beszélgettem.

– Kányádi Sándortól A bivaly és a halacska című verset szavaltam. Mi mindig úgy „dolgozunk”, hogy a tanár néni először ajánl nekem verseket, amikről úgy gondolja, hogy illenek hozzám, én pedig kiválasztom azt, ami nekem a legjobban tetszik. Azzal dolgozunk tovább – magyarázta.

Zsolna már kisiskolás korától különböző matematika-, mese- és regemondó-, szavaló-, népdal-, sport- és anyanyelvi vetélkedőkön bizonyította tehetségét, rátermettségét. A Kriza János Országos Mesemondó Versenyen második díjban részesült. Bevallása szerint a vers közelebb áll hozzá, de a meséket is szereti.
– A versmondás a kedvencem, úgy gondolom, egy verset jobban el tudok szavalni, mint egy hosszabb szöveget mesélni. De mindegyiket szeretem mondani és hallgatni is. A Kányádi Sándor-verseny első díjasainak is meghallgattam a szavalatait. Mind a hárman a Hallgat az erdő című verset mondták, úgy látszik, hogy a zsűrinek a komolyabb versek tetszettek – teszi hozzá mosolyogva.

A vetélkedőn az ötödik osztályosok korcsoportjának a mezőnye volt a legnépesebb, 64 diák versenyzett.
– Ez a vetélkedő is online zajlott, de nagyon várom már, hogy újra élőben legyenek a megmérettetések. Élőben jobban át tudom adni a zsűrinek és a közönségnek, amit szeretnék mondani, mint egy kamerának, de ugyanakkor könnyebb online, mert több lehetőségünk van, ha esetleg elrontjuk a szöveget vagy a hangsúlyozást. A második helyezés megtanít keresni a további lehetőségeket – emelte ki.

– Zsolna rendkívül sokoldalú, érdeklődő, lelkes tanítvány. Könnyen alkalmazkodott az online oktatás kihívásaihoz, és számára az sem okozott különösebb gondot, hogy a választott mesét, verset kamera előtt mondja el. A Kányádi-versenyre is nagyon szívesen jelentkezett, vállalta a megmérettetést. A választott verset élvezettel, átéléssel, természetesen mondta, úgyhogy amikor a beküldési határidő előtt pár nappal elküldte a próbafelvételt, azt javasoltam neki, hogy maradjunk is ennél a változatnál – mondta Molnár Júlia.

A Kőrösi Csoma Sándor Líceumban nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra, arra törekednek, hogy segítsék a diákokat a kiteljesedésben.

– A tanárnak öröm és elégtétel, ha inspirálni tudja a tanítványait, ha a közös munka által egy-egy lépéssel közelebb kerülnek a kitűzött céljukhoz. A járványhelyzet sok újdonságot hozott a versenyek terén is. Le kellett mondanunk a felkészülésnek a bejáratott, megszokott, jól működő módszereiről, és csupán a digitális eszközökön keresztül kommunikálhattunk. Nagyon hiányoztak a személyes találkozások, a beszélgetések, mert az élő, eleven kapcsolatot semmilyen okos eszköz nem pótolhatja. A versennyel együtt járó izgalmakat, a találkozásokat, a versenyekre jellemző hangulatot sem tudtuk átélni, megtapasztalni. Ez is nagyon hiányzott. Az idei Kányádi-verseny profi módon való megszervezésének köszönhetően mégis nagyon izgalmas mozzanat volt az eredményhirdetés, amit a Nagygalambfalvi Általános Iskola videofelvételen tett közzé a Facebook-oldalán – summázta a pedagógus.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások