Felhívás!

Méregdrága politikai bohózat

Igen szép fordulatot vett a román politikai valóság: most azzal nyomul a magát legkompetensebbnek nevező liberális kormány, hogy szeretné, ha kétszer is megbuktatnák, mert csak így provokálható ki az előrehozott választás. Most tekintsünk el attól a – lassan elméletben sem tárgyalható – feltételezéstől, hogy bárkit is a legcsekélyebb mértében érdekelne az ország sorsa, és vizsgáljuk meg, milyen érdekei vannak a két nagy pártnak.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választást akar, mert az államfő farvizén soha nem látott magasan állnak a közvélemény-kutatásokban, és magukhoz szeretnék ragadni a teljes politikai hatalmat. Ezért semmi sem drága, politikai bohózatra használják az alkotmányt, és teljes bizalommal az államfő alkotmányszegő, pártos magatartásában, kétszer is hajlandók lennének megbukni, csakhogy oszlassák fel a parlamentet.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ebben nem érdekelt. Nekik az lenne a jó, hogy a liberálisok minél tovább „bizonyítsák”: sem szakemberük, sem elképzelésük nincs az országot vezetni. Megoldhatják például, hogy a kormányról való szavazásról döntő ülésen ne legyen kvórum, mert tovább semmi nem rendelkezik arról, hogy mit mikor kell megtárgyalni, nekik pedig, akik abszolút többséggel rendelkeznek a két ház egyesített házbizottságában, idejük van, mint a tenger. Vagy el nem tudom képzelni, mi akadályozná meg őket abban, hogy a „válsághelyzet megszüntetésére” hivatkozva, ha az elsőnek nem is, de a második kormánynak bizalmat szavazzanak. Ehhez gond nélkül kapnak néhány segítőkész képviselőt a többi pártból, akik nem ragaszkodnak ahhoz, hogy fél évvel megkurtítsák saját mandátumukat, hiszen ki tudja, kapnak-e majd még egyet. Ha ugyanis egy kormányt beiktatnak, minden kezdődik elölről, és decemberig gyakorlatilag nem lehet előrehozott választást kiírni.

Ennek a Caragiale képzeletét is meghaladó politikai bohózatnak egyetlen szépséghibája az, hogy a bőrünkre megy, közben az irányítás nélkül maradó ország teljes káoszba sodródik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.