Felhívás!

Kémek, reszkessetek!

Kétharmad századévet kellett megéljek, hogy végre egy izgalmas kémsztori szinte az orrom alatt durranjon. Micsoda egybeesés! Biden tata serlokholmszai bizonyítékokat találtak, hogy a gonosz oroszok befolyásolták a tavalyi választásokat, ahol ő nyert. Ergo fenéken billentettek néhány muszka diplomatát, hogy meg se álljanak a Vörös térig.

A csehek is pont most jöttek rá, ki robbantotta fel a pukkantószer-gyárukat tíz évvel ezelőtt. Ugyancsak muszkák, sipirc, táváriscsi! A szlovák testvérek hogy maradnának le! A bolgárok is lecsapnak egy moszkvai kémre, a balti államokban rakásra fedezik fel őket, és most, moooooooooost! – a román diplomácia aranyembere, Aurescu úr is kidob egy ruszki katonai attasét, akinek a keze már-már csepegett a – ha nem is vértől – de féltőn őrzött NATO-titkainktól. No! Feltettük a habot a tortára, hízhatunk a büszkeségtől.

Én azonban veszek egy mély lélegzetet, és leírom, amit a mindig rakoncátlan kis szürke sejtjeim súgnak. Éspedig, hogy kémkedés és csalás mióta a világ. Prométheusz ősatyánk is ellopta a tüzet az istenektől. Na és? Ők melegedjenek, és süssék szalonnájukat vidáman, mi meg fagyoskodjunk áprilisi áltavaszokban?

Egy bibliai történetben, állampuccs idején Dávid királyt két fiatalember értesítette az ellenfél mozgásáról, azok meg egy szolgálólánytól vették át az értékes híreket, pardon, információt. Ha kalandozó (jaj, hogy szeretem ezt a finom szót) ősmagyarjaink nem kémlelték volna ki ellenségeiket (vagyis akiket lekaszabolni készültek), eljutottak volna a Brenta folyóig? És ha nem mentek tovább, csak azért volt, mert kémjeink jelezték, ahajt keményebb legények őslakoskodnak.

Jusztiniánusz császár idejében ájtatos szerzetesek csempészték bambuszpálcában a selyemhernyólárvákat meg -gubókat, megunva, hogy csak Made in China bugyogóban járjanak felesége és mellékbabái. Ceaușescu iparosítása min alapult, ha nem ipari kémkedésen? És ha a hidegháború idején a két fél James Bondjai nem figyelmeztették volna gazdáikat időben, lett volna melegháború a javából, tehát bravó, fiúk!

A nagy NATO-gazda árnyékában lejátszott Aurescu-féle kémjátékban én viszont nem látok többet egy szánalmas Garcea-performansznál.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások