Felhívás!

Működik a rendszer

Kipróbálták a módszert és a technikát, és jó eredményekkel zárult a Kovászna megyei próbanépszámlálás – mondták el a megyei statisztikai hivatal vezetői. Illés Andrea igazgató és Lőrinczi Ferenc népszámlálásért felelős biztos a prefektúra tegnapi sajtóértekezletén ismertették az eredményeket.

Kovászna megyében 285 sepsiszentgyörgyi és 268 rétyi háztartásban tették próbára a rendszert. A korábbi gyakorlattól eltérően, az első szakasz az úgynevezett „önszámlálás”. Ennek során, akinek erre hajlandósága és lehetősége van, online töltheti ki a számlálóívet egy számítógépről, laptopról, táblagépről vagy éppen okostelefonról.

– A népszámlálás teljesen digitális lesz, papírt nem használunk. A felmérés alapja a háztartás, a vonatkozó pontos térképet a polgármesteri hivatalok szolgáltatják. Ha valaki egy háztartásból minden ott lakó adatait feltölti, oda a számlálóbiztos már el sem megy. A mi embereink azokat a lakásokat keresik fel, ahonnan nem érkeztek adatok – magyarázza Illés Andrea.

Az igazgató rámutatott: amennyiben valaki nem tudja otthonról feltölteni az adatokat, de – a járványhelyzet vagy egyéb megfontolásból – nem szívesen fogadna senkit a lakásában, annak úgynevezett „asszisztált önszámlálás” áll rendelkezésre a polgármesteri hivatalokban. Ez azt jelenti, hogy leülhet egy számítógép mellé, és egy alkalmazott technikai segítségével feltöltheti az adatokat.

Ami a mezőgazdasági számlálást illeti, Lőrinczi Ferenc elmondta: csak azokat a gazdaságokat veszik számba, amelyek tulajdonában 15 árnál nagyobb földterület van, és állatot is tartanak. Emlékeztetett: az adatokat nem kell hiteles dokumentumokkal igazolni, de nem lehet elutasítani a kérdésekre való válaszadást.

A népszámlálásra 2022 első félévében kerül sor.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.