Hirdetés
Hirdetés

Itt az oltás, hol az oltás

Most már kibírjuk valahogy, hisz maholnap megjelenik a koronavírus elleni védőoltás – csaknem minden országban ezzel próbálják nyugtatni a türelmét vesztett lakosságot. Nem kivétel ez alól Románia sem, ahol a szereptévesztett államfő, aki hol miniszterelnökként, hol kormányszóvivőként nyilvánul meg, hetente biztosít arról, hogy Románia tízmillió adag védőoltást kap az Európai Uniótól, de már az első csomagból jut mintegy 1,2 millió dózis.

Ezt egyféle „általános nyugtatóként” adagolják, hogy csendben tartsák a lakosságot a népszerűtlen korlátozó intézkedések újbóli bevezetése miatt, bár nem segíti őket abban, hogy a parlamenti választások december 6-ai feltétlen megtartása mellett érveljenek, hisz – ha valóban ennyire küszöbön áll a védőoltás kidolgozása – akkor talán észszerű volna a választásokat tavaszra halasztani.

A probléma azonban vélhetően ennél sokkal összetettebb. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy az oltás valóban elkészül év végére, átmegy minden teszten és tömeggyártásra kerül. Másrészt onnantól, hogy elkészül a vakcina, és Romániának kiutalják az őt megillető részt, még igen sok van addig, hogy Zalánpatakon, a felszegen megkapják az oltást.

Egyrészt azért, mert a tehetetlen, határozatlan, minden egyébbel elfoglalt szakminisztérium kezéből teljesen kicsúszott az oltásprobléma – így fordulhat elő, hogy százával halnak meg Romániában kanyaróban, amelyet a civilizált világban már csak az enciklopédiákból ismernek. Másrészt, a sajtóban megjelent információk szerint, a védőoltást, vagy legalábbis azt, amelyiknek a legnagyobb esélye van, hogy belátható időn belül elkészül, nagyon alacsony, mínusz 80 Celsius-fok körüli hőmérsékleten kell tárolni. Ilyen hűtő, milliós nagyságrendű dózis tárolására központilag sincs, nemhogy városokban, esetleg falvakban legyenek. Jó megoldásnak tűnik, hogy úgynevezett oltóközpontokat építsenek, megfelelő felszereléssel, de azok, ha holnap nekifognak (dehogy fognak neki!), akkor sem lesznek meg egy évnél hamarabb, ha van is rá esetleg pénz. A pénz ugyanis nem elég – rend és fegyelem kell hozzá, amiből ebben az országban még a pénznél is kevesebb van, a logisztikáról és a munkáról nem is beszélve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük