Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Foltot ejtett a románság becsületén

A hagyományos Gesztenyefesztivál előkészületeinek szeptember 23-i megszemlélése során Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheș román trikolórral takartatta le a kürtőskalács-árusító bódé magyar feliratait, és utasításba adta, ha még ilyeneket találnak, hasonlóképpen járjanak el.

A félreértések elkerülése végett a polgármester másnap leszögezte: „egy olyan városban amelynek Baia Mare a neve és Romániában van, ha én elmegyek kenyeret venni, akkor ott, ahová én vásárolni megyek, azt írja: Pâine, és nem azt, hogy Kenyér. Ha pedig nem akarják megváltoztatni a Kenyér feliratot, akkor tegyék mellé a román zászlót! Akkor értem, hogy én, a román is bemehetek oda. De ha magyarul írja, akkor azt jelenti, hogy nem nekem, a románnak szól”.

Ez a felháborító eset is jól érzékelteti, hogyan is állunk a származását megtagadó államelnök által nemzetközi fórumokon példaértékűnek nevezett kisebbségi jogokkal Romániában. Rávilágít, hogy ezt a törvények jól-rosszul szavatolják ugyan ezt a jogot, de a mindennapok gyakorlatában már nem érvényesíthetők. És amennyiben mi mégis megpróbáljuk, hatalmi szóval, bírói ítélettel kényszerítenek visszakozásra szemrebbenés és lelkiismeret-furdalás nélkül. Ezt viszont nem lehet és nem szabad elfogadni! Ország-világ elé kell tárni és tiltakozni ellene! Még akkor is, ha azt gondoljuk, úgy érezzük, hogy a jelenlegi helyzet erre nem megfelelő. A jogtiprás ugyanis az marad, ami, békeidőben, valamint válság esetén egyaránt, és megszűntetni csak ellenszegüléssel lehet.

Éppen ezért a polgármester gyalázatos viselkedése és alávaló megnyilatkozása mellett nem mehetünk el szó nélkül. Megfogalmazzuk, kimondjuk, világgá kiáltjuk, hogy ez rosszindulatú megközelítése, aljas értelmezése és dölyfös kezelése a jogos anyanyelvhasználatnak, amellyel a hatalmi gőgtől elvakított elöljáró nem csak a magyar árust alázta meg, hanem a magyar nemzet egészét is. A sajátja hírnevét pedig besározta. A románság becsületén általa ejtett szégyenfoltot csak a nyilvános megkövetésünk moshatja le.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 4., 5:41
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Minden szava igaz eme cikknek. Nagybánya, vagy huszonhat ezer lakosú magyar városka a Magyarországi Részeken, Partium Hungariae-ban, többnyire kővárvidéki vegyes lakosságú, ám egyre fogyatkozó magyar lakosságú falvakkal körbevéve. A kommunista iparositáskor az oláhok elözönlötték, aztán a magyar lakossága lassan megfeleződött, és most a “vendégek” uraskodnak városomban.
    Ilyen renegát gazembereknek köszönhetően, akinek a nagyapja sírjában forog, a véreimnek napi küzdelmükbe kerül nem megfulladni.