Felhívás!

Fogaknak csikorgatása

Olvasom az oltásokról kommentelők dühös odavágásait, hörrenéseit, amint odavetik: te csak ne ugass nekem, hogy oltassam be magam!, és elkönyvelem, hogy igazuk van. Azt írják, mondják, hogy a szabadságukat márpedig ne korlátozza senki, és ne írja elő, hogy hol ne terjesszenek betegséget…

Igazuk van, jogaik vannak, de hát ez az ő világuk, műveltségük, annyi, amennyi. Nem próbálom számon kérni rajtuk az elmulasztott történelem- és biológiaórákat, azt, hogy becsukott szemmel, fülekkel próbálnak átgázolni a világon, igazuk van, hogy semmi hasznom abból a pár ezernyi plusz könyvből, cikkből, tanulmányból, amit elolvastam, végiggondoltam, és áthatolhatatlan falként ott tornyosulnak közöttük és köztem. Nem lettem okosabb attól, érvelhetnek, hiszen 13 éves, kissé rozsdás autóval járok, és negyedik emeleti betonkasztniban élem az életem.

Valóban, ez is egy megoldás lenne: bedobni a gyeplőt, vakcinákat a kukába, és amikor az intenzíven beteltek a helyek, kitenni a táblát a kórház kapujára, hogy betelt! Logisztikailag egy ideig gondot okozna a halottak tárolása, temetése, hamvasztani kellene, mert a koporsók drágák, nagyok, aztán, miután eldurvult a helyzet, és kulcshelyekről is elhaltak szakemberek, gázzal sem lehetne hamvasztani, következnének a nagy gödrök, amibe beledobálná a halottakat, aki még él és mozog.

Mert ez így működik: védekezés, oltás nélkül szépen terjed a vírus, és ne legyenek illúzióink, hogy csak a már betegek, öregek, gyengék betegednek meg. mert nagyszámú fertőzés után hatékonyabb mutációkkal lép tovább, ami a teljes népességet érintené. I. sz. 541 őszétől 542 tavaszáig Konstantinápoly lakosságának 40 százaléka veszett oda egy járványban, az 1347-ben behurcolt „fekete halál” Európa lakosságának kb. felét pusztította el, s ezt 150 év alatt tudta kiheverni.

Ezek az arányok, ha egy járványt csak úgy eleresztünk…

F. B.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.