Felhívás!

Fél évszázad? Semmiség

Október 17-én lesz ötven éve, hogy Moszkvában megkezdődött a Szovjetunió Kommunista Pártjának 22. kongresszusa. Fiatal olvasóink boldogak, ha nem ismerik, vagy ha ismerik is, nem értik azokat a borzalmas időket. Amikor egy viccért kényszermunka vagy kötél járt. Sztálin halála után Hruscsov lett a pártvezér, elődjéhez képest angyalka, de mégis diktátor.

Korszakváltó kongresszus ez a huszonkettedik. Titkos beszédében (mely mégis kiszivárgott vagy kiszivárogtatták, mint Gyurcsány őszödi förmedvényét) feltárta a sztálinista korszak kegyetlenségeit, egy új, szabadabb, emberségesebb korszakot ígérve népének. Szokás szerint a kommunista testvérpártok képviselői is jelen voltak. Hruscsov beszédében bírálta Albániát, a legsztálinistább kisországot és közvetve annak kebelbarátját, a hatalmas Kínát. A kínai küldött, Csu En-laj csúnyán visszamondott, szedte a cókmókját, és Pekingig meg sem állt – ezzel elkezdődött a szovjet-kínai kommunista belső hidegháború. Végül Hruscsov feltárta (valami különös megvilágosodás nyomán), hogy az addigi párthű társak – Molotov, Malenkov és a szuperhős Vorosilov marsall – tulajdonképpen áruló osztályellenségek.

Ez volt az új hivatalos igazság, ezt kellett másnaptól kezdve tapsolni. Jó, ez a múlté. És ma?

Látta az olvasó a PNL-kongresszust? Orban megbukott (vagy megbuktatták). Éljen Cîțu. Cîțu feltárja, hogy a volt pártvezér, Orban bukott lúzer. Orban rájön, hogy a volt üdvöske, Cîțu tönkreteszi a pártot. Ja, és hogy a mindenek fölötti Vezér, Iohannis kisstílű ármánykodó. Cîțu felismeri: az USR-Plus, amely egy hónappal ezelőtt derék partnerként buzgólkodott Románia megtisztításában a vöröspestis-PSD büdös lábnyomaitól, voltaképpen pitiáner PSD-rajongó.

Lenyelek egy Extraverált, és próbálom megfejteni – mindezt eddig nem tudták? Akkor mi a csodáért megy annyi adópénzünk a SRI-re, SIE-re és még ki tudja, hány szimatoló hazafias orgánumra?

Hajlamos lennék azt írni, nem sok változott fél évszázad után. De mégis, tagadhatatlan a fejlődés. Mert akkoriban a vesztesek, ha nem nyuvadtak meg véletlenül egy szilvás gombóctól, tarkólövéssel kímélték meg őket a lefokozás lelki traumájától, míg a mai vesztesek gátlástalanul bújhatnak más bohócruhába, folytatva a műsort.

Ingyen cirkusz. Nekünk, muszáj-nézőknek sokba kerül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.