Felhívás!

Előttünk az élet! Jó drágán…

A család, az otthon, az utca kopott macskakövei, a szomszéd néni mosolya, a hegyek, a táj, a kávé a baráttal, a székely akcentus – milyen jó is itthon lenni! Mennyire jól hangzik, hogy hívjuk haza a fiatalokat. Akkor a testvér, a szerelem, a barát, a rokon, az ismerős sem hiányozna a nagyképből. Igen, csináljuk, teremtsük meg a feltételeket, hozzunk létre új munkahelyet, csalogassuk vissza! Alapítsanak itt családot, adózzanak itt, kiránduljanak itt, legyenek a mieink!

Ezek voltak a plakát nagybetűs sorai. Tetszetős a szemnek, mosolyt csal az arcodra, tettre szólít. No, de nem fogsz kezet semmire, amíg az apró betűket át nem vizsgálod nagyítóval. Mert van ám az is, bőven. Nagybetű: Alapíts családot itthon! Kisbetű: keress egy nagyjából ötszörösére felülértékelt vityillót, ahová idővel beköltözhetsz. Ülj a bankban órákon át, hallgasd a feltételeiket, kötelességeidet, végül mosolyogva menj bele abba, hogy harminc évig odaviszed a fizetésed (ha szerencsés vagy, csak felét). Miután kifizetted, hátra van a varázslás. Mert milliókért csupán két lerobbant szobát vettél kinti pottyantóssal.

Keress szakembert! Keresd sokáig. Aztán menj vissza bankba, kérj még egy kicsit, majd fizesd ki a munkást, aki akkor vált szakemberré, mikor rájött, hogy ez jó lehetőség: tavaly nyáron. Foltozd, igazítsd, vízmértékezd újra, amit eltolt. Látogasd meg a környék összes bútorturkálóját, ahol, ha mázlid van, kapsz szép állapotban lévő, csak kicsit kopott kanapét, amit két héttel ezelőtt láttál a neten, Németországban „ingyen elvihető” címkével. Választhatod az újat is. Ez esetben ne felejtsd el beállítani a webáruházban, hogy „ár szerint növekvő”.

Ha már minden megvan, a fizetésedet húzzák le a bankból, jöhet a baba. A szülőszobában kapsz majd kekszet vacsorára, gátvédelemről ne álmodj, kedvességről csúszópénz nélkül annyira se! És folyik a boldog életed tovább. Fizetésed fele a bankban, a másik alig elég a közköltségre. A párod előlegéből veszel piros címkés husit, a fizetéséből kicseréled a csapot a konyhában. A gyereked kirepül, a kölcsönöd lejár, marad a pénz fogsorra és tolószékre! Hajrá!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások