Felhívás!

Boldog fehér évkereszteléseket!

Figyelmeztettek bennünket, át kell állítani az időt november 24. napján, szombaton kora hajnalban. Még az 1956-os magyar forradalmi év szabadságharcos, véres bűvöletében éltünk, mikor jött a parancsolat. Most vasárnap reggel van, és még mindig az idő meg az óra átállítása foglalkoztat, de már jó messze visszamentem az időben magyarázatokat, illeszthetőeket keresni. Már nem csügghet az európai időszámítás mondjuk a szovjet kommunista birodalom halálharangos tankjaitól…

A mongol birodalom az emberiség történetének legnagyobb, területileg egységes birodalma volt. Nekünk, hunbéli magyaroknak is volt alkalmunk megismerni akkor is és idejében azt a birodalmat és mongol népét, melyet egyszerűen tatároknak neveztünk. Nem fájt nekik a név, rá se hederítettek, ahogy nem a mi Árpád-házi királyságunkra és jó IV. Béla királyunkra se nagyon, 1241-ben. A mongolok az egykori keleti népek szokásait követték a maguk időszámításában is. Az éveket állatnevektől vették, állatévek, és volt víz, tűz, fa föld nevű esztendejük. Ez a birodalom és évrendszer meg időszámítás a birodalom megalakulásától, 1206, Dzsingisz kán uralkodásától volt életben s létezik ma is, holott a birodalmuk megroppant 1368-ban.

Megértük s meggyűlöltük kegyetlenül a szovjet kommunista birodalmat s annak mára is kinyúló hagyatékát. Az kevésbé zavart bennünket, hogy a tatáraink 12 állatról nevezték el a 12 esztendőt. Inkább azt vésném ide, mennyire ragaszkodtak az ősi hagyatékokhoz a mongolok. És a mai napig fehér hónapnak nevezik az új évre való készülődés idejét, akár régen. Hétszáz évvel ezelőtt sem volt ott szabad átvinni hibás, hitvány tárgyat (pl. ma egy hibás gépkocsit) az új évbe. És az új év első napján minden felnőtt, gyermek a birodalomért imádkozott a maguk istenéhez. Növögessen bennünk is a hazáért, a népért való küzdelmünk, imatárházunk magunkban s mindnyájunkért. Valahol itt tartok ezen a „fehér hajnalon”. Megjelenik a mongol tatárok elől messze délre menekült nagy királyunk, IV. Béla is (1241), aki a tatárok után országépítésbe vágott idehaza, a hazában. Sok szép s igaz évkeresztelést kívánok, birodalmi uralkodók nélkül!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.