Felhívás!

Bérverseny?

 Az egyik, visszakézből állandóan „kiátkozott” készruhagyár 2000-2500 lejes nettófizetést ígér lapunkban közzétett hirdetésében a munkavállalóknak. Nem rossz pénz. A reklámból ugyan nem derül ki, hogy milyen munkakörre keresik a „dolgozókat”, sem az, hogy milyen végzettséget, esetleg szakmai tapasztalatot kérnek, és az sem, hogy miként számolják a „napi 8-9 órás munkaidőt”. Ám elvileg az 1065 lejes minimálbérért is kell 8 órát dolgozni. Akkor 2500 lejért még lehet egy órát maradni!

Az ugyan eddig is nehezen volt hihető, hogy valamilyen titkos „kartell-megállapodást” kötöttek volna a nagyobb vállalatok a szegény székely nép kizsákmányolása érdekében, mint ahogy az sem valószínű, hogy esti bibliaolvasás után most hirtelen a fiatalok elvándorlása, a szülőföld elöregedése miatt kezdtek volna aggódni. Az adóktól és illetékektől agyonnyomorított vállalkozót nem lehet elítélni azért, hogy minél kevesebb bérért minél több munkát vár el. Bárki kipróbálhatja, egy egyéni vállalkozást, kft-t minimális összegből össze lehet hozni, s aztán meg lehet tapasztalni azt, hogy mennyi pénzt kell termelni ahhoz, hogy mondjuk négy-öt embernek minimálbért vagy esetleg két-háromezer lejes fizetést lehessen adni.

Nem kétséges, sokan feltételezik, még sok minden kiderülhet az állásinterjún, meg az is felmerülhet, hogy esetleg teljesíthetetlen munkanormához köthetik a teljes fizetés kiutalását – de ez eddig is benne volt a pakliban, csak éppen minimálbér szintjén. De hadd előlegezzük meg a bizalmat, hogy nem lesz semmiféle átverés. Talán beérett a gyümölcse annak, hogy Háromszéken viszonylag magas a foglalkoztatottsági arány, és egyre kevesebb a megbízható, komoly munkaerő a piacon. Valószínűleg a vállalkozók kezdenek ráébredni: ahhoz, hogy a munkahelyre pontosan érkező, munkáját lelkiismeretesen elvégző munkást kapjanak, tisztességesen meg kell azt fizetni, plusz ebédjegyet, vakációs csekket kell adni, más lojalitásnövelő intézkedéseket kell foganatosítani.

Talán beindul egy egészséges bérverseny, amelyből munkáltató és munkavállaló egyaránt nyerhet. És ezzel együtt az egész megye.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.