Felhívás!

Bázeli haragok

Nem sok erőt s fejlődést láthattunk a magyar labdarúgó-válogatott szombat esti játékában (sem). Na jó, a peches gólokat most meg lehet magyarázni, szépen le lehet vonogatni a 2-5-ből, és akkor lehet a végén délibábos 2-3 vagy 2-2; esetleg 2-1 ide az elfogultabbaknál. De mi haszna, ha a bázeli pályán: Svájc – Magyarország sima 5-2.

Az utóbbi évtizedek focikrónikáiban nem találunk olyant, hogy a magyar foci válogatott valamilyen selejtezőn „elkapott” (legyőzött) volna nagyobb kaliberű csapatot úgy, hogy azzal előzte a legyőzöttet. A tavalyi Eb-re való kijutás üdítő, de voltaképpen „irodamunka”, hiszen annak köszönhető, hogy a döntő torna mezőnyét az UEFA bővítette, és így a selejtezők néhány 3. helyezettje is ott lehetett. Hadd említsük meg azt is, hogy Svájc otthon 1-0-ra győzött Lettország és 3-0-ra Andorra ellen, nem 5-2-re. Na, persze, Storck úr ezt is németesen megmagyarázta: az ő csapata nem fog beállni a saját kapuja elé döntetlenre vagy kis arányú vereségre játszani. Ne is tegye, mert kedden este igazán éles döntőt kell vívni Feröer ellen (!) a selejtező csoport 3-4. helyeiért. Necces, kínos.

A (közeli) jövő sem túlságosan reményteljes, az utánpótlás nem jelzi (még?), hogy rettegj világ, mert érkezünk. Az anyaországban viszonyítási alapként emlegetett Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) egyelőre nem ontja a tehetségeket, akik bizakodásra adnának okot. Minap, az U21-es magyar-olasz barátságos mérkőzésen (2-6, azaz kettő-hat) nem volt játékos a PFLA keretéből, az U19-es holland-magyar Eb-selejtezőn (2-0) sem, a bázeli selejtezőre csak Márkvárt kapott behívót a PFLA felnőtt keretéből. Halovány. Hacsak, hacsak…

Nézzük csak! Október 10-én kezdik Telkiben az Eb-selejtezőkört az U17-esek. Ott a válogatott keretben öt PFLA-játékost találunk, és a PFLA „leányvállalataként” működő FK Csíkszereda (illetve Székelyföld Labdarúgó Akadémia) is ad egy játékost, Csala Tibor középpályást, aki nagyon jó véleményezést kapott a korábbi próbajátékokon. A tehetséges fiú csak egyike azoknak, akikre az FK Csíkszereda és a székely fociakadémia korosztályos csapatainál felfigyeltek a magyar és román válogatottak edzői, szövetségi kapitányai.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.