Felhívás!

Az e heti baki

Ki mondja, hogy a román miniszterelnök nem ismert személyiség nemzetközi szinten? No, nem kiváló gazdasági eredményeivel, nagyszerű diplomáciai érzékével hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy hetente nyújt egy produkciót, amin napokig röhög a világsajtó.

Hosszasan lehetne sorolni, kezdve attól, hogy összekeverte Montenegró fővárosát (Podgorica) Koszovó fővárosával (Pristina), egy olyan államéval, amelyet amúgy Románia el sem ismert, addig, hogy le akart ülni a spanyol miniszterelnök székébe, befejezve azzal, hogy a tárgyalások végén tartott sajtóértekezleten nem tudta a nevét az észt miniszterelnöknek, akivel együtt álltak fel az asztaltól.

Az ő butaságán kívül (hogy egy nagyon finom szót használjunk) riasztó az őt körbevevő szakszemélyzet hihetetlen amatőrizmusa. Mert az, hogy a vendég zászlóját fordítva teszik, az nem a miniszterelnök hibája, és az sem, hogy a kormányfő elérjen egy megbeszélésre. Egy egész apparátus dolgozik jó pénzért körülötte, akik mondják, hogy ennyi volt, fel kell állni, kell menni a következő találkozóra, itt kell kezet fogni, fotót készíteni, akik adják a kezébe a programot, a neveket, a beszédet stb. Ennek ellenére a román kormányfőnek sikerült elkésnie egy találkozóról. Kiudvarolt egy beszélgetést az Európai Bizottság elnökétől, de lekéste! A modern diplomáciában példátlan eset!

(Hogy miért a repülőtéren kell találkozni egy olyan vendéggel, aki a Románia által az utóbbi évtizedekben szervezett legfontosabb gazdasági fórumra érkezett két napra Bukarestbe, hogy miért nincs ott a fórumon a fél kabinet, élén a kormányfővel, az egy külön misét érdemelne). A miniszterelnök egyszerűen később ért ki a reptérre, mint a vendég. Az várt néhány percet, oszt elment a dolgára. Most hatszáz delegátus van itt, de jövőre, ha mégis ránk bízzák az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, naponta ilyen sürgés-forgás lesz Bukarestben. Ha ezt a – vélhetően barátokból válogatott – protokollcsapatot le nem cserélik, nem hetente, hanem naponta leszünk benne a világsajtóban – a nap hülyesége rovatban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.