Felhívás!

„A költészet trendi”

Azért írtam címbe a „trendit”, mert igenis erről van szó most. Angol szó, a Bakos-féle Idegen szavak és kifejezések szótára című hatalmas könyvben szerepel a trand, cselekvést jelző, minősítő fogalom, jelent alapvető, jellemző, irányadó áramlatot. Nos, a mai magyar nyelvben még nem honosodott meg, de veszettül berontott ide-oda. Felkapott lett, fájdalmas jelenléte azért is bosszantó, mert épp az irodalomban ügyködők kapták fel az idegent, dédelgetik a szervezkedők. Trendi.

Irodalmi lapban, plakáton így van jelen: A költészet trendi. A színesen égbe kiáltó plakát szemetesláda, seprű után fohászol a maga nyelvén. Jelenlétét a magyar anyanyelvünkben igen nehezen tudom magyarázni. Nem is egyszeri eset az említett. Zsúfolva a mai magyar nyelv idegen és kelletlen, szükségtelen szavakkal.

A trendi tehát egyedi eset, ezért szólunk róla. És azért is fájdalmas, mert irodalmárok szerveznek, szervezkednek a kalap alatt. Kérdem egyiküktől, miért jelenik meg a lapban ez és több idegen szó, halmazzal, fölháborítva az olvasókat?  Döbbenten mondja, így van a kéziratban. – De hát a szerkesztő(ség) sem nyelhet le mindent, hiszen épp ezért van, ül, áll ott! Rostálni kell!

Nem lehet folytatni az enyhén szemrehányó beszélgetést, ugyanis lelép a szerkesztő, amikor kenyértörésig jutunk. Marad fölöttünk a magyar anyanyelv sötét fellege. Aki nem követi a nagyképű műkedvelőt, kenyerét féltheti? Százával hozhatunk eseteket és nemcsak az itteni magyar nyelv védelmében. Jön a válaszok, érvek között a kommunista világrengésben itt, Erdélyben, másutt: Ez a reális valóság…

És fölragyog a maga idegen, ködös idejében százszor is az idegenség lappangó sikerélménye. Ez ám a „trendi”. Aki Székelyföldön, Budapesten, egy földarabolt ország maradékán az idegent ápolja dédelgetve, a maga jövőjét ápolja nemzetünk vesztére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 21., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Árad a Nyelv…

  Örök a forrás árad a Nyelv
  ős szavait sebesen hordják
  örvények és gátak között
  Költők akik az igazat szólják

  az “Értől” az “Óceánig…”
  görgeti a kavicsot a sziklát
  fényesre csiszolja a követ
  Szent Anyanyelvnek hívják

  Édesanyáknak álmait viszi
  Édesapáknak megtartó parancsát
  hogy megmaradjon holnap is
  hogy örök legyen a szabadság

  Lelkünk tükre az Anyanyelv
  nincs Nála szebb nincs Nála jobb
  társakra lel gyógyít vigasztal
  elárvulhatsz ha elhagyod

 • User
  Dátum: 2022. január 23., 9:43
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A Nyelv, maradt! A Világ, változott… Addig vagyunk, ameddig írhat bárki, érthetőt…Legyen bár idős,
  fiatal… “modern”, vagy “nyugdíjas” előd…Addig vagyunk, ameddig értik, hogy mit sugall a gondolat.
  Mennyire ébreszt, hogyan érinti meg a gondokat ?! A Nyelv, maradt ! A Világ, változott… S még
  vannak, lesznek sáfárkodó kufárok , műveletlen, tagadók… A” jót”, s a” szépet ” kiárusítók…