Felhívás!

Újra bizonyították a nevetés gyógyító erejét

Újra bizonyították a nevetés gyógyító erejét Tudomány

A nevetés kétségtelenül az egyik legjobb stresszoldó „fegyver”, ami nem csak a test és lélek harmóniáját, hanem az elmét is  frissen és ébren tarthatja, miközben ösztönző és egyértelműen antidepresszáns hatású. A nevetés élettani hatásai számos kutatás szerint szebbé, egészségesebbé és hosszabbá teszik az életünket.

Közvetlenül hat az agyra

A nevetés és a humor a társadalmi, érzelmi és kognitív funkcióink alapvető elemei. Nem csak az embereknél, hanem a főemlősöknél a majmoknál is megfigyelhető jelenség, ami segít a túlélésben is. A nevetés ugyanis közösségi tevékenység, amely a kötődések kialakulását és megtartását segíti, elsimítja a felmerülő konfliktusokat, miközben enyhíti a stresszt és a szorongást.

Sőt! A szakemberek szerint a nevetés rendelkezik egy felettébb különleges tulajdonsággal is, mégpedig, hogy egy pillanatra felül tudja bírálni az egyéb érzelmeket, például a dühöt vagy a frusztrációt. Ezért pedig a speciális agyi áramkörök és kémiai hírvivők (neurotranszmitterek) a felelősek.

“A hétköznapi tapasztalat azt mutatja, hogy azok az emberek, akiknek megadatott, hogy könnyű szívvel, nevetve járják az élet útját, általában egészségesebbek és életrevalóbbak, mint pesszimistább embertársaik” – állítja Caspar Addyman a nevetés kutatásával foglalkozó pszichológus a Science tudományos lapban publikált tanulmányban. – A nevetés ugyanis közvetlenül hat az agyra, és arra, hogy az milyen életérzést biztosít.

Számos betegségtől tud megkímélni

Egy londoni kutatás során a kutatók öt éven át figyeltek meg ötezer önkéntest. Arra jutottak, hogy azok az emberek, akik láthatóan vidámak és saját elmondásuk szerint is sokat nevetnek, tizedannyiszor lesznek betegek, mint azok, akik kissé megkeseredetten élik a mindennapjaikat. A testük védekező rendszere ugyanis erősebbé vált, ami által hatékonyabban tud ellenállni a betegségeknek. Azt is bizonyították, hogy a nevetés egyértelműen javítja a szív- és érrendszeri funkciókat, miközben megerősíti az endokrin rendszerünket.

Csökkenti a testben lévő stresszhormonok mennyiségét, növeli a fertőzés elleni antitestek számát, ezáltal javul a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A tudósok arra is rámutattak, hogy „különösen kifizetődő”, amikor másokkal együtt nevetünk, mert ez a szituáció jóval több érzelmi mélységgel és pozitív érzelmi, gyakran jutalmazó hatással is bír.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.