Önvezető repülő taxit tesztelt a Boeing

Önvezető repülő taxit tesztelt a Boeing Tudomány

A Boeing még 2017 októberében ugrott fejest a repülő taxik fejlesztésébe egy felvásárlással. A jelek szerint igen szépen haladnak a munkával.

Az elmúlt években több cég is belefogott, hogy kifejlessze a saját repülő autóját/taxiját. Erre költi a pénzt a Daimler, ebben gondolkodik az Airbus és az amerikai hadsereg számára helikoptereket készítő Bell Company, nem is beszélve az Uberről. Sőt, 2017 októberében a Boeing is a repülő taxik fejlesztéséről tett bejelentést. A jelek szerint a munkájuk kezd révbe érni, a cég ugyanis a napokban jelentette be, sikeresen abszolválták az első repülést.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy már a város felett repkedne az önvezető elektromos szerkezet: egyelőre a függőleges felszálláson, lebegésen majd leszálláson vannak túl.

Mindez azonban jelentős előrelépés, ez volt ugyanis az első olyan teszt, amikor a végleges(nek tűnő) formában és méretben tesztelték le a szerkezetet. A repülő taxit ugyanis eredetileg nem a Boeing fejlesztette, az USA védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA készítette az Aurora Flight Sciences nevű céggel közösen. A terveket eredetileg 2016 márciusában készítették, majd 2017 áprilisában a drón kicsinyített mását is le tudták tesztelni. A tervek azonban annyira megtetszettek a Boeingnek, hogy úgy döntöttek, felvásárolják az Aurorát.

Ha elkészül, a szerkezet 80 km-es hatótávolságban lesz képes repülni. Az elektromos meghajtást nem csak a környezetbarát üzemmód miatt kapta a repülő taxi, hanem azért is, mert így jóval kisebb lesz a zajártalom. A Bloomberg információi szerint az eszközből lesz majd egy áruszállításra fejlesztett változat is, amely nagyjából 226 kg-os teherbírással rendelkezik majd.

Az igazi kérdés ugyanakkor az, hogy miként lehet majd üzemeltetni egy ilyen taxikból álló flottát. Az induláshoz és érkezéshez ugyanis leszállóhelyek kellenek, ami plusz építési munkálatokkal jár.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.