Felhívás!

2,88 százalék volt tavaly a román államháztartási hiány

2,88 százalék volt tavaly a román államháztartási hiány Gazdaság

Tavaly GDP-arányosan 2,88 százalék volt a román államháztartási hiány, a 2017-essel megegyezően – közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.

Az államháztartási deficit ezzel alacsonyabb lett a 2018 elején kitűzött 2,97 százalékos célértéknél.

Az államháztartás bevételei 17,2 százalékkal nőttek, így a bevételek a GDP 31,1 százalékát tették ki a tavalyelőtti 29,4 százalékhoz képest.

A társadalombiztosítási járulékokból származó bevételek 36,8 százalékkal, az áfabevételek 11,3 százalékkal nőttek, a jövedéki adóból 7,2 százalékkal több folyt be az államkasszába. Ugyanakkor a személyi jövedelemadóból származó bevételek 24,8 százalékkal csökkentek, miután tavaly január 1-től a személyi jövedelemadót 16 százalékról 10 százalékra mérsékelték.

A kiadások 16,8 százalékkal haladták meg az előző évit, a legnagyobb növekedés a személyi kiadások mutatták 23,7 százalékkal  a közalkalmazottaknak megítélt béremelések miatt. A szociális kiadások is 9,5 százalékkal emelkedtek, ami főként a nyugdíjak tavaly júliustól érvényes 9 százalékos emelésével magyarázható.

Közberuházásokra tavaly 34,2 milliárd lejt (7,1 milliárd euró) költöttek, ami csaknem 28 százalékkal több, mint 2017-ben.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az év elején elmondta, hogy az idei költségvetést 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal tervezik. A román kormány várhatóan a héten fogadja el az idei állami büdzsétervezetet.

Korábban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztette Bukarestet, hogy tavaly a román államháztartási hiány meghaladhatja a 3 százalékot.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.