Felhívás!

Nem szuper és nem kék

Nem szuper és nem kék Tudomány

Akit kicsit is érdekelnek a csillagászati események, valószínű, hogy felkapta fejét, amikor ilyen híreket látott, hallott: „2018. január 31-én igen ritka holdfogyatkozás lesz!”, „150 éve nem látott eseményt fog produkálni a Hold”, vagy „Szuper kék vérhold 2018. január 31-én”.

Nos, január 31-én valóban „szuperhold” lesz, ami azt jelenti, hogy ellipszis alakú pályáján a Hold közelebb kerül a Földhöz, pontosan a telihold fázisában. Kicsit fényesebb, kicsit nagyobb lesz, de a különbség a szokásoshoz képest elenyésző.

És hogy „kékhold” lesz? Igen, de az elnevezésnek semmi köze a Hold színéhez. Csupán arról van szó, hogy ebben a hónapban másodjára van telihold. Ez sem ritka esemény, hiszen gondoljunk csak bele: egy kb. 28 naponta ismétlődő esemény a 30 vagy 31 napos hónapba simán belefér kétszer.

Végül a „vérhold” elnevezés a holdfogyatkozásra utal, és a Hold az ilyenkor jellegzetes narancssárga, barnás-vöröses színéről kapta nevét. Január 31-én holdfogyatkozás is lesz. Mégpedig teljes! Sajnos, vidékünkön vajmi keveset láthatunk ebből, a három jelenség azonban valóban ritkán kerül egy napra, de ettől még nem szenzáció.

Ennek ellenére javasolom, aki teheti, vessen egy pillantást a Holdra, csodálja meg a csillagos eget, amikor csak lehet. A látvány fenséges és ingyenes!

Koszta Zoltán

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.