Felhívás!

Hamarosan 15 perc alatt feltölthetők lesznek a mobilok

Hamarosan 15 perc alatt feltölthetők lesznek a mobilok Tudomány

Négy éve, hogy az amerikai Qualcomm bemutatta a Quick Charge 4.0 gyorstöltési technológiát, amit már rengeteg telefonnál és kiegészítőnél használnak, és már a küszöbön van az utód, az 5.0-s verzió, amivel akár 15 perc alatt nulláról maximumra tölthető lesz egy okostelefon 4500 milliamperórás akkumulátora.

A Qualcomm szerint a Quick Charge 5 képes a 100 W-os (és annál is nagyobb) teljesítményre, viszont 10 Celsius-fokkal alacsonyabban tartja a telep hőmérsékletét, mint a korábbi verzió.

A cég fejlesztése 3,3 és 20 Volt közötti feszültségen 3,3–5 Ampert ad le a telefonnak, de akár az 5+ Ampert is képes megugrani. Azzal persze a cég mérnökei is tisztában vannak, hogy ez már elég veszélyes teljesítmény, éppen ezért összesen 17 ponton építettek kigyulladás elleni védelmet a rendszerbe, amit pluszban még 25V-os túlfeszültség-védelem fog támogatni.

A Qualcomm szerint ráadásul nem is kell sokat várni erre az elképesztő töltési sebességre, hiszen már az idén ősszel forgalomba kerülhetnek azok a csúcskészülékek, amik használni fogják ezt a megoldást. Habár a technológia fejlődése jó dolog, de emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a gyorstöltés nem feltétlenül tesz jót a telefonban található telepnek, a rendszeres használat csökkentheti a telep élettartamát, így ha elérhetővé is válik az új technológia, érdemes lesz csínján bánni vele.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.