Felhívás!

Évente 400 ezer gyermek lesz rákos a világon, az esetek felét nem ismerik fel

Évente 400 ezer gyermek lesz rákos a világon, az esetek felét nem ismerik fel Tudomány

A világon a gyerekek 43 százalékánál nem diagnosztizálják és nem kezelik a rákot egy szerdán közzétett átfogó tanulmány szerint. A Lancet Oncology című szaklap friss számában közölt kutatás becslése szerint évente a világon majdnem 400 ezer új gyermekrákos eset fordul elő, míg a hivatalos adatok szerint csak mintegy 200 ezer.

Az új modell 200 országra készít előrejelzést. Becslésük alapján az összes nem diagnosztizált eset több mint fele Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban fordul elő. Ezzel szemben Észak-Amerikában és Európában csak az esetek három százaléka marad felderítetlen. Ha a helyzet nem javul, majdnem hárommillió további eset nem kap kezelést 2030-ig.

Zachary Ward, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője szerint az új modell eddig hiányzó előrejelzésekkel szolgál. A korábbi becslések rákregiszterek adataira hagyatkoztak, azonban a világ országainak 60 százalékában nincs ilyen nyilvántartás. Ahol vezetik is, megesik, hogy a regiszter nem fedi le az ország teljes népességét. Sok eset marad felderítetlen, mert a lakosok jó része nem jut alapellátáshoz.

A tanulmányhoz készített – Global Childhood Cancer Microsimulation – nevű új modell a rákregiszterek adatain kívül az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérései, demográfiai egészségügyi vizsgálatok, valamint az ENSZ gyermekalapja, a UNICEF által kidolgozott háztartásfelmérések adatait is magába foglalja.

A szerzők a tanulmányban szereplő 200 ország mindegyikére közöltek becsült adatot. 

A világon 2015-ben 224 ezer gyermeknél diagnosztizáltak rákot, ez szerepel a regiszterekben. A becslések alapján azonban 397 ezer gyereknél alakulhatott ki rák, ami azt jelenti, hogy az esetek 43 százalékát nem diagnosztizálták.

Az arányok régiónként jelentősen eltérnek, a legalacsonyabb, három százalék Nyugat-Európában (4300 új eset közül 120-at nem ismernek fel) és Észak-Amerikában (10 900 esetből 300-at nem diagnosztizálnak), a legmagasabb, 57 százalék Nyugat-Afrikában (76 ezer esetből 43 ezer marad diagnózis nélkül).

A gyermekrákos esetek száma az egész világon csökken vagy változatlan, a szerzők becslései szerint azonban az új esetek 92 százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban fordul elő, ami magasabb a korábban vélt aránynál.

A leggyakoribb gyerekkori rák 2015-ben az akut limfoblasztómás leukémia volt. A népességnövekedést figyelembe véve 2015 és 2030 között 6,7 millió új eset lesz, ebből 2,9 milliót nem ismernek fel, ha az ellátórendszerek nem javulnak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.