Felhívás!

Csórják a doktori címeket

Nincs olyan hét, hogy ne jelentenék be magas tisztségben lévők egyike-másikáról, hogy a doktori disszertációját másolta. A legédesebb, hogy a gatyatábornok Gabriel Oprea, akinek doktori címét plágium miatt visszavonták, addig is több disszertáció elkészítését irányította, s ezek többségét (tizenegyet a tizenháromból) ugyancsak másolták. Nem is taníthatott mást, csak azt, hogy miként lehet kevés munkával sok pénzt jelentő doktori titulushoz jutni.

Már Victor Ponta egykori miniszterelnök, majd Laura Codruţa Kövesi doktori disszertációja körül felmerült a plágiumgyanú, illetve a kérdés, hogy nem kellene az utóbbi években történt ledoktorálások törvényességét ellenőrizni. Annál is inkább, mert mind gyakrabban bukkant elő olyan eset, hogy a doktori dolgozatok nem kis részét másolták. Találtak olyant is, hogy szinte az egészet „átvette”, sokszor idegen nyelvű anyagot fordított!

Kanadában lehetőségem volt belekukkantani, mennyire komolyan veszik a doktori dolgozatot. Már a témaválasztásnál ügyelnek, hogy a jelöltek saját kutatási eredményeket tárjanak elő. Olyannyira tilos mindenfajta másolás, hogy még ábrákat, fényképeket, táblázatokat sem vehetsz át más munkákból. A szövegről nem beszélve: a doktorándusz saját szavaival, megfogalmazásában kell előtárja mondandóját. A doktori dolgozat vezetője már az íráskor figyelmeztet, ha netán, véletlenül ezt nem tartották be. Úgyhogy a végső vizsgára mindennek klappolnia kell. Ha ez nincs így, az illető elbukott.

Mikor ezt itthon elmondtam, mindjárt jöttek, hogy minálunk nem vezethető be, mert akkor sokan vissza kellene adják a doktori címet. Ez több mint valószínű, hogy így van, hiszen a Mihai Viteazul Országos Informatikai Akadémia is jelezte az Egyetemi Címeket, Diplomákat és Bizonyítványokat Igazoló Országos Tanácsnál (CNATDCU): egy seregnyi, hírszerző irodában (SRI) dolgozó és doktori címet birtokló személy disszertációja másolás. Köztük a katonai kémelhárítás volt főnökéé, liberális szenátoré, a kormányőrség tagjáé, a Tulajdon Visszaszolgáltatási Hatóság volt elnökéé, a brăilai kikötő kapitányáé vagy a volt miniszterelnöké, Mihai Tudoseé. Egyébként a hírszerző (SRI) akadémia 85 doktori címet viselő személye közül 40 dolgozata részben vagy egészen plágium.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.