Felhívás!

Az elnöknek nincs ideje

Február 21-én keltezte válaszlevelét az Államelnöki Hivatal, amelyben arról tájékoztattak, hogy az általam és id. dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke által kért államelnöki audiencia nem jöhet létre.

Gabriel-Cristian Piscociu államtanácsos zsúfolt programjára hivatkozva igyekszik kimenteni Klaus Iohannis államelnököt, és felhívja a figyelmet, hogy az Alkotmány 94-es paragrafusának d. pontja értelmében az államelnök egyéni kegyelemben részesítheti azokat, akik azt írásban kérik.

Tisztában vagyunk az Alkotmány és az említett törvény által szabott előírásokkal, de mivel a két ártatlanul elitélt nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, számunkra nem maradt más, minthogy id. Dr. Lomnici Zoltán elnök úrral jobb belátásra bírjuk Iohannist, aki saját elhatározásából is élhet elnöki kegyelmének gyakorlásával. Az államelnök még arra sem méltatott minket, hogy audienciára fogadjon. Ebből is evidens, hogy semmilyen szinten nem érdekli Beke István és Szőcs Zoltán sorsa, nem fontos számára, hogy ebben az ügyben végre igazságot szolgáltassanak. Ha neki zsúfolt a programja, egy tanácsosának is leoszthatta volna a feladatot, hogy fogadjon bennünket, meghallgassa érveinket. Egy dologra jó volt az általunk kért audiencia: ezután az államelnök nem hivatkozhat arra, hogy nem ismeri a Beke–Szőcs-ügyet.

Úgy látjuk, a román államfő döntése nem csupán a két ártatlanul elítélt székely fiatalnak szóló üzenet. A jogtalan elítélés a magyar nemzet egészének sérelme, és az őshonos magyar közösség semmibe vételét is jelenti. Az államfő lekezelő magatartása után az Európa Tanácshoz fordulunk segítségért, hiszen a román államfő egy ilyen súlyos ügyben nem teheti meg azt, hogy az ország szenátorát és az emberi jogok védelmére létrejött szervezet vezetőjét nem fogadja.

Fejér László Ödön szenátor, Kézdivásárhely

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.