Felhívás!

Ebből a magyar nyelvű ábrából azonnal megérti, hol mennyit kockáztat maszk nélkül

Ebből a magyar nyelvű ábrából azonnal megérti, hol mennyit kockáztat maszk nélkül Tudomány

Csendesebb és hangosabb beszélgetéssel is terjeszthető a koronavírus, ám ha valaki maszkot hord, és jól szellőző területen tartózkodik, a kockázat nagyban csökkenthető – ez derül ki abból az ábrából, amelyet a Synlab akkreditált magánlabor szakmai vezetője tett közzé a Facebookon.

A tudósok többször bizonyították, hogy a helyesen hordott arcmaszkkal igenis elkerülhető, hogy valakit megfertőzzön a koronavírus. Kockázat ugyanakkor így is van, különösen akkor, ha tünetmentes fertőzött közelében tartózkodunk, ám nem mindegy, hogy ezt egy jól szellőző, nyitott területen, vagy zárt térben tesszük. Ez utóbbiakról írt a Facebookján Latkóczy Krisztina, a Synlab mikrobiológiai diagnosztikai igazgatója.

A magyar nyelvű ábra adatai a BMJ brit orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmányból származnak. Ránézve megállapítható, hogy a rövid idejű kontaktus nem jelent különösebb kockázatot, ha az illető egy nem zsúfolt, és jól szellőző területen tartózkodik, illetve (az orrát és a száját is eltakaró) maszkot visel.

Azonban zsúfoltság, illetve rossz szellőzés esetén már maszkviseléssel együtt is közepes kockázatnak lesz kitéve az egyén, ha tünetmentes vírushordozó közelébe kerül, és például beszélget vele.

Hosszabb ideig tartó kontaktusnál természetesen még nagyobb a veszély: ez esetben már egy jól szellőző, nem zsúfolt terület is közepes kockázatúnak minősül. Egy zsúfolt, és alig szellőző helyszín pedig magasnak.

“Nagyon egyszerűen le lehetne csökkenteni a fertőzések átadásának hatalmas részét: minden zárt térben mindenki felveszi a maszkot. Nem csak ott, ahol kötelező, hanem a munkahelyeken, iskolákban, mindenhol” – írta Latkóczy Krisztina.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.