Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hivatalos: két nap áll a diaszpórában élők rendelkezésére a szavazásra a parlamenti választásokon

Hivatalos: két nap áll a diaszpórában élők rendelkezésére a szavazásra a parlamenti választásokon Románia

Kihirdette szerdán az államfő a törvényt, amely lehetővé teszi a külföldön élő román állampolgárok számára, hogy két napon át – szombaton és vasárnap – szavazhassanak a parlamenti választásokon.

Hirdetés
Hirdetés

A jogszabály többek között előírja, hogy a diaszpórában élők a választókerületükön belül más szavazókörzetnél is voksolhatnak, amennyiben a közelmúltban cseréltek lakhelyet. Ez esetben ők pótlistára kerülnek.

A törvény rendelkezik arról is, hogy amennyiben valamely országban az illetékes hatóságok a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos biztonsági okokból nem engedélyezik szavazóhelyiségek berendezését a külképviseletek székhelyén és/vagy ezeken kívül, nem szervezik meg a szavazást az érintett országban.

Ciolacu szerint a külföldön élő román állampolgároknak nem lesz lehetőségük szavazni

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdán úgy nyilatkozott Târgoviştén, hogy a diaszpórában élő román állampolgárok nem fognak tudni szavazni befogadó országukban, ugyanis az illető államok nem fognak engedélyt adni Romániának a szavazókörzetek létrehozására.

„A nagy gond a parlamenti választásokkal az, hogy az összes európai állam közölte velünk: nem fognak beleegyezni, hogy területükön szavazókörzetek nyíljanak. Ez azt jelenti, hogy a diaszpóra nem fog tudni szavazni. Azt hiszem, ez hatalmas kérdőjelt vet fel, amelyet a politikai vezetőknek meg kell tárgyalniuk a parlamentben, és lássuk, mit tudunk tenni” – mondta Ciolacu.

A PSD elnöke felhívta a figyelmet a szavazati jog alapvető, alkotmány által garantált voltára. „Ha jól emlékszem, 1989-ben ez volt az első dolog, ami miatt kimentünk az utcára” – tette hozzá a PSD elnöke.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük