Felhívás!

Sörre bor: bármikor? Tesztelték a népi hipotézist

Sörre bor: bármikor? Tesztelték a népi hipotézist Tech-Tudomány

Sörre bor: bármikor, borra sör: meggyötör. A mondást nyilván ön is hallotta már, de vajon mennyi a valóságalapja? Ennek jártak utána a brit Cambridge-i és a német Witten/Herdecke Egyetem kutatói, és arra jutottak, hogy puszta mítoszról van szó.

A kutatók 90, 19 és 40 év közötti résztvevővel tesztelték a népi hipotézist, csak ők némileg tudományosabban úgy fogalmaztak, hogy a “a sör- és borfogyasztás kombinációjának és sorrendjének hatása a másnaposság intenzitására” az, ami érdekli őket.

A résztvevőket három csoportra osztották:

  • Az első csoport fejenként két és fél korsó sörre ivott négy pohár fehérbort.
  • A második ugyanezt itta, csak fordított sorrendben.
  • A harmadik vagy csak sört, vagy csak bort ivott.

Minden résztvevőt orvosi felügyelet alatt tartottak, és másnap rendszeres időközönként kikérdezték őket. Értékelték az állapotukat többek között aszerint, hogy mennyire szomjasak, fáradtak, fáj-e a fejük, a gyomruk, szédülnek-e, van-e hányingerük, csökkent-e az étvágyuk, illetve gyorsult-e a szívverésük. Egy héttel később megismételték a tesztet, de az első és a második csoport tagjainál megcserélték az italok sorrendjét.

A kísérlet arra jutott, hogy teljesen mindegy, milyen sorrendben iszol: ha túl sokat iszol, ugyanúgy másnapos leszel.

Az eredménynek a kutatók se örültek, mert ha sikerült volna egy bizonyos sorrendről bebizonyítani, hogy elkerülhető vele a másnaposság, abból sokan profitáltak volna. De hát a tudomány, az tudomány, az eredményeiket közzé is tették az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban. Annyiban még reménykedhetünk, hogy a kísérletet kevés résztvevővel végezték, így későbbi kutatások még árnyalhatják a képet.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.