Hirdetés
Hirdetés

Már nagyobb az emberiség által alkotott tárgyak össztömege, mint az élővilágé

Már nagyobb az emberiség által alkotott tárgyak össztömege, mint az élővilágé Tech-Tudomány

Kutatók szerint az év végére az emberek alkotta tárgyak össztömege meghaladja majd az élőlények össztömegét.

Hirdetés
Hirdetés

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet szerint a Földön az emberek alkotta tárgyak, ide az épületektől kezdve a kis mütyürökig minden bele tartozik, tömege lassan eléri az egy teratonnát, az az az egybillió tonnát. Ez pedig meghaladja a teljes növényzet és állatvilág össztömegét. A becslések szerint hetente legalább annyi új terméket állítanak elő emberenként, mint amennyi a tömegük.

A kutatás vezetője, Ron Milo szerint ez az adat leginkább arra jó, hogy rámutasson, mekkora szerepe van az embernek a Föld átformálásában. „Ez egy jó alkalom arra, hogy latolgassuk, milyen sokat fogyasztunk, és hogy hogyan találhatnánk meg a jobb egyensúlyt az élővilág és az emberiség között” – mondta a BBC-nek.

A modelljükben megbecsülték, hogy 1900-tól napjainkig az emberiség mennyi mindent állított elő, és ezt összehasonlították a biomassza tömegével. A kutatók az állítják, az általunk előállított termékek, legyenek azok műanyag palackok, építőtéglák vagy beton, mennyisége húszévente megduplázódik, miközben az erdőirtások és természet visszaszorulása miatt a biomassza tömege csökken. A nagy gyorsulás az 1950-es években kezdődött, megnövekedett az emberiség fogyasztása, és rohamosan terjedt például az alumínium, a beton és a műanyagok használata.

Miloék úgy számoltak, hogy 2020 lett a fordulópont, már nem a biomassza a több, hanem az emberi produktumok. Ha mindegy így megy tovább, 2040 megháromszorozódik az általunk előállított termékek tömege, körülbelül három teratonna lesz.

Az izraeli kutatás megerősíti, hogy egy új földtörténeti korszakba, az antropocénbe léptünk, az emberiség mostani tevékenysége évezredek múlva is kimutatható lesz az üledékekben és a kőzetekben.

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük