Felhívás!

FRISSÍTVE: Szombat reggel elkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások

FRISSÍTVE: Szombat reggel elkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások Románia

Szombat reggel Bukarestben megkezdődtek a kormányalakítási tárgyalások a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR-PLUS) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői között.

A három párt vezetői csütörtökön már tanácskoztak Klaus Iohannis államfővel, és kifejezték szándékukat egy jobbközép koalíció kialakítása irányában.

Politikai források szerint a felek egy minél karcsúbb, 16-18 minisztériumból álló kormányt szeretnének, amelyben a pártok a választásokon elért eredmények függvényében kapnának tárcákat. 18 minisztérium esetén a PNL 10, az USR 6, az RMDSZ 2 minisztériumot vezetne.

Tárgyalások lesznek ugyanakkor a parlament két házának vezetéséről is, a képviselőház elnöki tisztségét a liberálisok, a szenátusét pedig az USR-PLUS kaphatja meg. Kelemen Hunor szerint ugyanakkor a házelnöki funkciók a két kisebb koalíciós partnert illetnék meg.

A pártok több tárgyalóküldöttséget alakítottak ki, amelyek a kormányprogramról, a minisztériumi, illetve a parlamenti tisztségek elosztásáról egyeztetnek majd. Az RMDSZ két küldöttséggel vesz részt a megbeszéléseken, az egyiket Kelemen Hunor szövetségi elnök, a másikat Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök vezeti. Rajtuk kívül a tárgyalásokon Hegedüs Csilla ügyvezető alelnök és sajtószóvivő, Biró Rozália parlamenti képviselő, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Tánczos Barna Hargita megyei szenátor és Csoma Botond Kolozs megyei parlamenti képviselő, a Szövetségi Állandó Tanács tagja képviseli az RMDSZ-t.

Kelemen Hunor: mindenekelőtt bíznunk kell egymásban

A tárgyalások kapcsán pénteken Kelemen Hunor azt nyilatkozta, ahhoz, hogy egy koalíció működőképes és hatékony legyen, arra van szükség, hogy tagjai megbízzanak egymásban.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, a jól, eredményesen működő koalíció előfeltétele hogy tagjai megbízzanak egymásban, és a bizalom párbeszéddel, együttműködéssel erősíthető. Emellett szükség van egy olyan kormányprogramra, amely mentes a populizmustól és demagógiától, valamint az olyan ígéretektől, amelyekre nincs fedezet – szögezte le.

Kelemen rámutatott, a koalíción belül meg kell osztani a hatalmat a tagok között mind a kormány, mind a parlament szintjén, “ezt nem kell szégyellni, ez így történik a politikában, így történik egy koalícióban” – hangoztatta.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy a kormányprogram tekintetében a munkahelyek védelmével, a gazdasági fejlesztéssel, a beruházásokkal, de a kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos javaslatokat is megfogalmaznak a szombati koalíciós tárgyalásokon, illetve a kormány összetételéről is szó lesz.

Az RMDSZ elnöke azt mondta, optimista az egyeztetések eredményét illetően, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új összetételű parlament megalakulásáig, azaz december 21-éig lezárulnak a tárgyalások, az új kormánynak ugyanis számos fontos döntést meg kellene hoznia még év végéig, többek között a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban is. “Nem vagyok meggyőződve arról, hogy év végéig el lehet fogadni a költségvetést, de bizonyos döntéseket, amelyekre aztán építeni lehet a büdzsét, meg kell hozni még ebben az évben” – fogalmazott.

Kelemen Hunor szombat reggel, a tárgyalások megkezdése előtt a Facebook-oldalán azt írta: “Először is egy megvalósítható, a társadalmi elvárásokra jó válaszokat adó kormányprogramra van szükség, amelynek megvalósítását egy jól felépített kormánystruktúra és egy stabil parlamenti többség tudja biztosítani. Csak a jóhiszemű együttműködés erősítheti a bizalmat. Mi egy jobb, élhetőbb országot akarunk.”

FRISSÍTÉS: A pártok megállapodtak a kormányprogram struktúrájában

A PNL, az USR PLUS és az RMDSZ vezetői a szombati koalíciós tárgyalások keretében megegyeztek a kormányprogram struktúrája tekintetében; a tárgyalások vasárnap folytatódnak.

A szombati tárgyalások lezárása után a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ vezetői közös sajtöközleményben tájékoztattak a következőkről: mindegyik alakulat kifejtette álláspontját a múlt vasárnapi parlamenti választások nyomán kialakult parlamenti erőviszonyok alapján összeálló kormánykoalíció megszervezéséről és annak működéséről.

“A tárgyalófelek megegyeztek a kormányprogram struktúrájában és abban, hogy hogyan hozzák összhangba a három politikai alakulat programját; több fejezetben pedig előrelépés történt” – áll a közleményben.

A felek lefektették a parlamenti együttműködés alapjait, amelyek a többség működését elősegítik, tájékoztatnak még.

“A három alakulat vezetői kinyilvánították azt a szándékukat, hogy együtt stabil kormányzást biztosítanak Romániának, amely megoldást nyújthat a válságból való kilábalásban, és megvalósíthatja azokat a reformokat, amelyekre szüksége van az országnak” – közölték.

A három alakulat vasárnap folytatja a tárgyalásokat, amelyekről szintén közös, hivatalos közleményben fognak tájékoztatni.

(Agerpres/G4Media)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.