Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Verseny az életért

Verseny az életért Sport

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) is társult a maga módján a koronavírus-járvány megfékezését célzó országos oltáskampányhoz. Jelige: A focit beoltják. Közben az Ifjúsági és Sportminisztérium, élén Novák Eduárd miniszterrel, paralimpiai bajnokkal is elindítja a Verseny az életért című kampányt, amelynek célja romániai sportlegendák segítségével oltásra buzdítani a lakosságot. A kampány a sportolók személyes vallomásán, élményén és üzenetein alapszik.

Hirdetés
Hirdetés

A Román Labdarúgó-szövetség nyilvántartásainak tanúsága szerint az országban jelenleg működő 136 első, második és harmadik ligás csapat játékosainak valamivel több mint 50 százaléka rendelkezik teljes körű védettséggel védőoltás révén, vagyis megkapták már a vakcina emlékeztető (általában második) adagját is. Az 1. Liga játékvezetőinek körében 98,25 az arány, ami azt jelenti, az 57-ből csupán egyetlenegynél hiányzik az oltási védettség. A 2. Ligában a 87 játékvezetőből 5 nem oltatta be magát, a 3. Ligában 251-45 az arány (némelyikük azért nem szerepel a védettségi statisztikákban, mert csak egyik vakcinaadagot kapta meg).

A szakszövetség vezetői, alkalmazottai 95 százalékban rendelkeznek vakcina-alapú védettséggel, a román válogatottnál 80 százalék volt az arány az adatösszesítés idején. Szerepel a nyilvántartásokban két második ligás és három harmadik ligás klub, ahol az úgynevezett stáb minden tagja megkapta a védőoltásokat, ilyen értelemben az országos arány 80 százalék. A mérkőzésekre kijáró megfigyelők között 141-34 a védettségi arány.

Răzvan Burleanu, a szakszövetség elnöke felhívta a klubok, csapatok és szurkolóik figyelmét, bízzanak az orvostudományban, kövessék az egészségvédelmi szakértők és hatóságok tanácsait, szívleljék meg jól a javaslataikat, kéréseiket.

„Ma Romániában minden harmadik percben meghal egy ember koronavírusban. Az utóbbi hetekben minden negatív rekordot megdöntött az ország, az elhalálozások oka, hogy a lakosság csupán 30 százaléka értette meg, hogy egyedül az oltás tudja megvédeni a járványtól. Ezek az adatok aggasztóak, és bár már csak magunkkal versenyzünk, folyamatosan megdöntjük saját rekordjainkat. Mi azonban most egy másik versenyre neveztünk be! Egy, az életért folytatott versenybe! Úgy gondolom, nincs nagyobb kockázat a halálnál. Nincs kézzelfoghatóbb megoldás, mint a vakcina! Az oltás választóvíz élet és halál között. Ezt el kell fogadnunk és minél több emberrel meg kell értetnünk!” – nyilatkozta Novák Eduárd miniszter.

A Verseny az életért kampány célja Románia történetének legnagyobb sportolói által oltásra buzdítani a lakosságot. „Megtiszteltetés számomra, hogy ebbe az életért folytatott versenybe Románia legértékesebb sportolóival együtt neveztünk be, akik a bátorság és a felelősség igazi példaképei. Ez az egyik legfontosabb verseny, amelyben valaha is részt vettünk, és azzal a szándékkal tesszük, hogy bátorságot és bizalmat adjunk embertársainknak, hogy minél több életet megmentsünk, és hogy visszaszerezzük szabadságunkat, amelytől ez az aljas vírus megfosztott” – mondta el a sportminiszter, paralimpiai bajnok.

A kampányhoz eddig olyan sportolók csatlakoztak, mint Szőcs Bernadette, Tófalvi Éva, Gabriela Szabo, Doina Melinte, Ana Maria Brânză, Victor Hănescu, Marian Drăgulescu, de kisfilm készül majd Bölöni Lászlóval, Elisabeta Lipăval és még számos sportlegendával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük