Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szövetségi focifricska

Szövetségi focifricska Sport

A gsp.ro hírportál elemzője szerint sajátos módon fejezte ki (akár hivatalosnak is értelmezhető) álláspontját a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a második ligás CSA (Clubul Sportiv al Armatei) Steaua és az első ligás FCSB (Fotbal Club Steaua Bucuresti) jogutódlási és névhasználati vitájával kapcsolatosan.

Az 1. Liga legutóbbi kiírásának első helyezettje (CFR Kolozsvár) és az idei Románia-kupa címvédője (Universitatea Craiova) nemrég játszott a hagyományos Román Szuperkupáért (11-esekkel győztek az oltyánok). A mérkőzésre a szakszövetség elkészített egy tájékoztató brosúrát, amely a legszükségesebb időszerű adatok, tudnivalók mellett a Román Szuperkupa történetét is vázolja. Többek között említést tesznek arról, hogy 1994-től (első kiírás) 2021. július 10-ig az alábbi csapatok nyerték el a trófeát: FC Steaua Bukarest, Rapid Bukarest, Dinamo Bukarest, CFR Kolozsvár, ASA Marosvásárhely, Astra Giurgiu, Otelul Galac, FC Voluntari és Viitorul Konstanca. A felsorolásból egyértelműen kitűnik, hogy a szakszövetség nem számolja külön-külön a CSA Steaua és a Gigi Becali által finanszírozott FCSB Román Szuperkupa-győzelmeit. Márpedig az 1947-ben alapított Steaua és az abból alakult FCSB is két–két trófeával szerepel a statisztikákban.

Hirdetés
Hirdetés

A sok pereskedés miatt a Steaua és FCSB „életrajzában” egyaránt törés mutatkozik. A CSA Steaua trófeagyűjteménye: 1 Bajnokcsapatok Európai Kupája (BEK), 1 Európai Szuperkupa, 20 román bajnoki cím, 19 Románia Kupa, 2 Román Szuperkupa. Az FCSB trófeái: 5 román bajnoki cím, 3 Románia Kupa, 2 Román Szuperkupa, 2 Liga Kupa. Igen ám, de – a fent említett disputák, jogviták miatt – egyiknél sem jegyzik az 1998-tól 2003-ig terjedő időszakot. Vagyis azokat az éveket, amikor a katonacsapat álláspontja szerint Gigi Becali törvénytelenül bitorolta a klubot. Az említett időszakban 1–1 román bajnoki cím és kupagyőzelem, valamint 2 szuperkupa-győzelem képezné vita tárgyát a jogutódlás szempontjából.

A kiszivárgó hírek szerint a román szakszövetség kérést, avagy figyelmeztetést kapott az európai szakszövetségtől (UEFA), hogy sportvonalon tartsa fenn a folytonosságot, és tekintse az FCSB klubot a néhai Steaua utódjának. A romániai bírósági, törvényszéki döntések azonban ennek ellentmondanak, a hadsereg álláspontját támogatják, ilyenformán az 1986-os BEK-győzelmet mindenképpen a jelenleg második ligás CSA Steaua klubnak tulajdonítják, mintsem az FCSB-nek. Az ügy pikantériája az, hogy ha valaki tájékozódás, adatellenőrzés gyanánt beírja az internetes keresőbe a Steaua elnevezést, gyakran az FCSB ismertetője jelenik meg a Wikipédia-oldalon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük