Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Európa-bajnok magyar lányok!

A vártnál és reméltnél is könnyebben győzött az U19-es női kézilabda Európa-bajnokság döntőjében a magyar válogatott. Eredmény: Magyarország – Oroszország 31–22 (17–11). Rajt-cél győzelem volt, a magyar lányok a mérkőzés legelejétől vezettek, 1–1-nél volt legutoljára döntetlen. Két nappal korábban, az elődöntőben: Magyarország – Svédország 33–26. A bronzérmes Franciaország lett, miután 30–29-re legyőzte Svédországot. A román válogatott az 5. helyen végzett, két utolsó mérkőzésén legyőzte a dán és a német válogatottat (28–21, illetve 28–24).

Az aranyérmes magyar válogatott a megalakulása óta alig-alig veszített mérkőzéseket, azok is felkészítők voltak. A győzelmeinek a száma meghaladja az 50-et. Majdnem a jelenlegi összetételében volt a csapat Európa-bajnok két évvel ezelőtt az U17-es korosztályban. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt tavaly nem rendezték meg az U18-as világbajnokságot, ez az U19-es csapat ott is aranyérmes lehetett volna. Talán jövőben, az U20-as világbajnokságon! Az utóbbi 3–4 esztendőben Magyarország fölényes világelső és nyilván Európa-első a női kézilabda utánpótlás korosztályok (U16, U17, U18, U20) összesített nemzetközi eredményeinek, érmeinek alapján. (bl)

A legeredményesebb magyar olimpiai bajnok lehet

Kozák Danuta ötszörös olimpiai bajnokként áll rajthoz a tokiói olimpián, és akár Gerevich Aladárt is lehagyhatja. A Ferencváros kajakosa 2012-ben egyesben és négyesben, 2016-ban pedig mindhárom számban, melyben indult (K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m) aranyérmes lett. Rajta kívül csak két korábbi sportoló hölgy, Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina mondhatja el magáról, hogy ötszörös ötkarikás győztes. Kozák három számban áll rajthoz a japán fővárosban. Ha csak egy aranyat nyer, beéri a hatszoros olimpiai bajnok vívókat, Kárpáti Rudolfot és Kovács Pált. Két arany esetén utoléri az egyetlen hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt, míg, ha mindhárom számát megnyeri, úgy nyolc aranyérmével ő lehet minden idők legeredményesebb magyar olimpiai sportolója.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük