Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Már az edzőket is hamisítják?

Már az edzőket is hamisítják? Sport

A GSP (Gazeta Sporturilor, gsp.ro) médiacsoport tényfeltáró riportjának tanúsága szerint Romániában sok futballedzőnek lehet hamis szakmai oklevele, úgynevezett licence.

A bukaresti újságírók tudni vélik, Kisinyovban (Chișinău), a Moldovai Köztársaság fővárosában működik egy olyan „diplomagyár”, ahonnan Romániába is érkeztek hamis fociedzői okmányok. Konkrét eseteket is bemutatnak, olyan személyek is nyilatkoznak, akik tetemes pénzösszegekért kaptak hamisított edzői oklevelet és kártyát. Egyik nyilatkozó elmondja, ő a tényleges edzői tanfolyamra fizetett előlegként csaknem 10 ezer eurót, ám a képzés és vizsgáztatás félbeszakadt a koronavírus-világjárvány okán, ürügyén. Az illető így is megkapta a tanúsítványt, de gyanúsnak ítélte, ezért elment a Román Labdarúgó-szövetséghez ellenőriztetni, és kiderült, az oklevél és a hozzá tartozó kártya hamisítvány, tehát érvénytelen. Pedig az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a Moldovai Labdarúgó-szövetség (FMF) emblémája is rajta van. A személyazonossági kártyához hasonlító okmányon a személyi adatokon kívül ez a felirat olvasható: Coaching Convetion FMF Coaching Award UEFA A Licence.

Hirdetés
Hirdetés

A gsp.ro többek között a Gigi Becali egyik unokaöccsét is megnevezi hamisított, moldáviai eredetű edzői tanúsítvány birtokosaként. A 36 éves férfi szerény focistakarrier után állt edzőnek, jelenleg a Dinamo egyik alsóbb osztályú csapatát irányítja. Az újságírók kérdéseire válaszolva elmondja, a román szakszövetségtől törvényesen, tanfolyam és vizsgáztatás után kapott B kategóriás licencet, de van két moldáviai oklevele is, mégpedig olyan képzettségről, ami elméletileg még arra is feljogosítaná, hogy a Real Madrid edzője legyen! Egyik A kategóriás UEFA-licenc, a másik Pro UEFA edzői engedély. „Olyan hamisítványok, mint sokféle bóvli, karóra vagy táska. Nem használtam azokat a tanúsítványokat. Berámáztatom”, mondja a Becali unokaöccse, és nyilatkozatával elhessegeti bármiféle csalási szándék gyanúját.

A tényfeltáró riportból még kiderül, hogy öt-hat évvel ezelőtt Mirel Rădoi, a román labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya is kisinyovi edzőiskolába iratkozott, és szintén ott tanult, illetve vizsgázott Ianis Zicu, Dan Alexa, Marius Croitoru, Romeo Surdu és mások.

A terjedelmes riport végkicsengése az, hogy akárcsak az élet sok más területén, a módszerek itt is különböznek. Vannak, akik becsületes munkával, komoly felkészüléssel, tisztességes vizsgákon pályáznak a futballedzői tanúsítványokra, de a háttérben akadnak, akik pénzzel, csalással próbálnak előnyhöz jutni, és futballklubok háza táján, focicsapatoknál munkát vállalni, az ő ténykedésük beárnyékolja a futballvilágot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük