Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Értékelt szuperlatívuszok

Értékelt szuperlatívuszok Sport

A GSP médiacsoport (Gazeta Sporturilor nyomtatott napilap, gsp.ro internetes hírportál, valamint net-tévé) összetett szavazással választotta meg a romániai sport 2021. évi legjobbjait, emellett voltak hosszabb időszakra szóló különdíjak is. A lap a diktatúra éveiben is létező Sportul jogutódjának vallja magát, ezáltal az idei szavazás már az 56. A 2021-es esztendő szuperlatívuszai, legjei címen meghirdetett, és olvasók, sportújságírók, sportemberek, szaktekintélyek véleményeit összesítő szavazás öt kategóriájának végeredménye:

Év romániai labdarúgója: 1. Florin Niţă (34 éves, a cseh Sparta Prága és a román válogatott kapusa), 2. Ianis Hagi (23 éves, a skót Glasgow Rangers és a román válogatott középpályása, Gheorghe Hagi fia), 3. Nicolae Stanciu (28 éves, a Slavias Prága és a román válogatott középpályása).

Hirdetés
Hirdetés

Év idegenlégiós labdarúgója: 1. Jefte Betancor (28 éves, a Farul csatára), 2. Paulo Vinicius (37 éves, az FCSB középhátvédje), 3. Hervin Ongenda (26 éves, az FC Botoșani középpályása).

Év edzője: 1. Mircea Lucescu (Dinamo Kijev), 2. Edi Iordănescu (az FCSB-től nemrég távozott), 3. Gică Hagi (Farul Konstanca). Az első helyezett Mircea Lucescu korábban négyszer (2004, 2010, 2012, 2014) volt az Év edzője, hangzatos sikereket ért el például az ukrán Sahtar Donyeck csapatával. Jelölték az Év edzője díjra Leo Grozavut, a Sepsi OSK volt vezetőedzőjét is.

Év sportolója: 1. Ancuța Bodnar (23 éves) és Simona Radis (22 éves), párosban tokiói olimpiai bajnok evezősök, 2. David Popovici úszó (17 éves), 200 méteres gyorsúszásban idén felnőtt világbajnok, 3. Ana-Maria Popescu-Brânză (37 éves), Tokióban ezüstérmes vívó, nemrég visszavonult a versenyzésből.

Romániai sport legendái, hivatalos sorrend nélkül: Necula „Rică” Răducanu (75 éves), 61-szeres volt válogatott kapuvédő, az első – és talán egyetlen – kapus a világon, aki hivatalos mérkőzésen lesben (offside) maradt csapata egyik támadásánál. Beceneve: Tamangó, klubcsapatai (1965–1982): Rapid Bukarest, Sportul Studențesc Bukarest, Steaua Bukarest, CSM Resicabánya, FC Nagybánya, Autobuzul Bukarest, Progresul Bukarest.

Gabriela Szabo (46 éves) többszörös világbajnok, Európa-bajnok, olimpiai bajnok távfutó atléta, volt sportminiszter (2014-15). Beszterce városban született, édesapja Szabó családnevű magyar, de a vegyes házasságok szokáshagyományai szerint a családban a lányt ortodox pap keresztelte, és román többségű környezetben Gabi román iskolákban járt, román nevelésben részesült. Atlétikai felfedezője, volt edzője, jelenlegi férje viszont a szép magyar nevű Gyöngyössy Zsolt.

Leon Rotman (87 éves) egykori kajak-kenus, illetve kenus, a legidősebb életben lévő romániai olimpiai bajnok, zsidó családból származik 1956-ban, Melbourne-ben 1000 és 10 ezer méteren volt aranyérmes, mindkét távon magyar az ezüstérmes, ezeren Hernek István, 10 ezeren Parti János.

Leonard Doroftei (51 éves) kétszeres olimpiai bronzérmes ökölvívásban (1992, 1996), a 2002–2003-as időszakban profi világbajnok (WBA) a 61,9 kg-os súlycsoportban. Volt a román szakszövetség elnöke, volt vendéglős is, jelenleg Kanadában él.

Ioan Igna (81 éves)lett a GSP-díjak meglepetése, hiszen neve nem tulajdonképpeni élsportolóként, hanem (volt) futballbíróként ismeretes. Az 1976–1989-es időszakban volt FIFA-jelvényes nemzetközi játékvezető, ugyanabban az időszakban rengeteg romániai élvonalbeli mérkőzést is vezetett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük