Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csapatnyi honosított

Két hét leforgása alatt a második brazil teremfoci (futsal) játékos kapta meg a román állampolgárságot. Képzettségére, életkorára való tekintettel bármikor behívhatják a román válogatottba.

A 24 esztendős André Luis Sasse négy évvel ezelőtt érkezett Romániába, játszott a Dévai Autobergamo csapatánál, ahonnan 2020-ban erősítésként igazolta le a Csíkszeredai Imperial Wet, amellyel bajnokságot és Román-kupát nyert. A csíki csapatalapító és támogató vállalkozó visszalépése miatt tavaly megszűnt az Imperial Wet, így Sasse visszatért Dévára. Jelen pillanatban hat (!) olyan portugál és brazil honosított teremfocistája van Romániának, akik elvileg akár egyszerre is tagjai lehetnek a román válogatottnak. A Svédország elleni kettős mérkőzésre készülő jelenlegi keretben hárman vannak, és nincs köztük a két legújabb „szerzemény”, akik honosítását idén hitelesítette a román kormány.

Hirdetés
Hirdetés

A fentieket kommentáló sportsajtó egyfelől kimagasló eredményeket vár a következő években a román futsal-válogatottól, másfelől azonban aggodalmak is megfogalmazódnak amiatt, hogy a rendkívül képzett, technikás portugál és brazil játékosok hosszú időre fékezhetik honi (román és magyar nemzetiségű) játékosok nemzetközi érvényesülését. Az idősebbeket kiszorítják a válogatottból, a 20–23 vagy 24–25 éves fiatalok pedig elveszíthetik a motivációt, számukra sem lesz ösztönző jó teljesítményt nyújtani, ha a válogatott külföldiekkel telítődik. Az sem elképzelhetetlen, hogy a szövetségi kapitány mindig csak a kirobbanó formában lévő honosítottakat hívja be a válogatottba.

A romániai törekvés nem egyedi, a kelet-európai Kazahsztán szintén honosított latinokkal volt bronzérmes és negyedik az Európa-bajnokságokon, szintén negyedik a tavalyi világbajnokságon, Azerbajdzsán hasonlóképpen a honosítottjaival lett Eb-negyedik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük