Felhívás!

Zaoshang hao!

A nyárinál sokkal kisebb hírveréssel közeledik a téli olimpia. Úgy tűnik, a koronavírus fókabőrbundába bújva sem tudja megzavarni a pekingi játékokat. Európai tévéközvetítések szempontjából jobbára reggeli, délelőtti, kora délutáni olimpia lesz. Zaoshang hao! – Jó reggelt, Kína! Ha a Covid19 tényleg egy kínai (Vuhan) katonaolimpia idején (ürügyén?!) indult világhadjáratra, mégpedig 2019 őszén (!), akkor legyen szintén Kína a vesztőhelye! A sportnak, sportmozgalomnak pedig legyen újjászületése! Azért persze még korai lenne végső csapást várni, kérni, és az is nagyon valószínű, a megfertőződő, illetve fertőzéssel érkező sportolók és kísérők szigorú elszigetelésben részesülnek, a Covid-ellenes, zöldigazolvánnyal nem rendelkezők úgyszintén.

A pekingi téli olimpiára készülő magyar küldöttségnek tizenegy sportoló a tagja. Legerősebb a „short-track-légió”, vagyis a rövidpályás gyorskorcsolyázók héttagú csapata. Heten vannak, de nem, mint a gonoszok, hanem mint az éremesélyesek! A kilenc döntőben magyar arany, ezüst, bronz – bármelyik lehet, nagyon szerencsés esetekben akár mindegyik is. Ahogyan azt is el kell majd fogadni, ha netán nem sikerülne. A short track sportágban, főleg a csapat-versenyszámban – a váltókban – a szerencsének is óriási a szerepe. Centiken, millimétereken múlhat a siker vagy kudarc, elég egy elcsúszás, egy koccanás (az ellenféllel vagy csapattárssal), és oda minden. A magyarok, a kínaiak és az egész sportvilág izgatottan, érdeklődéssel követheti majd a pekingi olimpia egyik pikantériáját, nevezetesen azt, hogy a kínai apa és magyar anya gyermekeiként Budapesten született és négy évvel ezelőtt olimpiai aranyérmes Liu fivérek hogyan élik meg az őseik hazájában versenyezni szülőhazájuk színeiben.

A hét gyorskorcsolyázón kívül Magyarország sportküldöttségében ott lesz még két műkorcsolyázó, Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk, és két sífutó, Pónya Sára, Kónya Ádám. Utóbbinak a neve nagyon ismerősen csenghet Háromszéken, de az anyaország legjobb sífutója Veszprémben született 1992-ben.

A román küldöttség elsősorban a női bob-kettesben érhet el kimagasló eredményt, Andreea Grecu és a német-román kettős állampolgárságú Katharina Wick több világversenyen volt dobogó-közelben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.