Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az izlandi csend üzenete

A Románia elleni csütörtök esti világbajnoki selejtező előtt a házigazda Izland válogatottjának szurkolói törzsgárdája (Tólfan) bejelentette, a mérkőzés első 12 percében csendben maradnak, nem szurkolnak, nem biztatják kedvenceiket. Ily módon kívánnak tiltakozni az izlandi válogatott néhány tagjával szemben, akik az utóbbi 4-5 évben szexuális jellegű botrányokba keveredtek. Egyik nemi erőszak 2017-ben történt, egy másik játékos pedofil jellegű esetét jelenleg vizsgálják az angol bűnüldöző szervek.

Hirdetés
Hirdetés

Az izlandiak azért jelöltek ki pontosan 12 percet a csendes tiltakozásra, mert hagyományos módon a tizenkettedik játékosnak tekintik a szurkolótábort, és általában tényleg rendkívül lelkesen buzdítják kedvenceiket. A Tólfan egyik szószólója kijelentette, illetve kiírta az internetes közösségi oldalára, hogy általánosságban is elfogadhatatlan a lányokkal, hölgyekkel szembeni bármiféle erőszakos megnyilvánulás, ám a nemzeti válogatottat képviselő labdarúgók esetében rendkívül súlyos vétségnek tekinthető. A szurkolói törzsgárda felrója a hatóságoknak és a szigetország szakszövetségének, hogy élsportolói minőségükre való tekintettel túlságosan elnézőek a vétkes labdarúgókkal szemben, ez ideig nem történtek különösebb, illetve kellő szigorúságú büntetések az ügyükben.

A világbajnoki selejtező európai J-csoportjában szereplő Izland 2-0-ra veszített Örményországban,  3-0-ra Németországban és 4-1-re győzött Liechtensteinben. A 4., 5., 6., 7. és 8. fordulóban egyaránt otthon játszhat, majd következik novemberben a romániai és észak-macedóniai kiszállás.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük