Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alap adott

Az utóbbi évtizedben a magyar kézilabda többféle európai rangsorban is listavezető vagy dobogós volt. Úgy is, hogy csak egy-egy évet pontoztak, és úgy is, hogy női, férfi, leány, fiú válogatottak és klubcsapatok több évi eredményeit összesítették. Tekintettel arra, hogy Európában vannak a legerősebb klubok és válogatottak, az európai rangsorok egyben világrangsoroknak tekinthetők.

Hirdetés
Hirdetés

Sajnos, egyelőre az effajta értékelések nem mutatkoznak meg a magyar felnőtt válogatottak Európa-bajnoki, világbajnoki, olimpiai szerepléseiben, ahol régóta várunk már érmekre, aranyakra. Van remény viszont arra, hogy csak idő kérdése, amikor a „pontgyűjtő statisztikák” szépen csillogó érmekben is beigazolódnak. Többször írtunk már arról, hogy a magyar női utánpótlás (U16–U20) eredményesség szempontjából fölényes világelső az utóbbi két-három évben. A szakemberek szerint a 2021-2024-es és 2028-as olimpiai ciklus kiemelkedő eredményeket ígér a magyar női felnőtt válogatott számára. Létező alap van ehhez!

A minap újabb elismerés érte az anyaországi kézilabda-sportot. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) múlt heti jelentése szerint továbbra is a magyar NBI Európa (és nyilván a világ) legerősebb női kézilabda-bajnoksága! A férfiak is ott vannak az élbolyban. Nem hivatalos megfogalmazással, a nemzetközi pontszámokat összeadva Magyarország a legerősebb a kézilabdaklubok élvonalbeli bajnokságainak tekintetében.

Az EHF ranglistái nem szubjektív értékelésekből fakadnak, hanem matematikából, az európai kupaküzdelmek eredményeiből. A magyar női NBI 157,7 ponttal áll Európa élén, Franciaország a második 118,5, Oroszország a harmadik 114,5, Dánia a negyedik 109, Norvégia az ötödik 102,2 ponttal. A magyar férfi NBI a negyedik 94,2 ponttal, ott első Németország 145, második Spanyolország 121,5, harmadik Franciaország 104,3, ötödik Dánia 87,3 ponttal. Az öt-öt ország összesített pontszáma alapján a három dobogós: 1. Magyarország 251,9 pont, 2. Franciaország 219,8 pont, 3. Dánia 196,3 pont. A vázlatosan ismertetett EHF-rangsor akár még javulhat is, hiszen a női Bajnokok Ligájában a Győri Audi ETO és a Ferencváros (FTC-Rail Cargo Hungaria), a férfi BL-ben a Veszprém és a Pick Szeged is ott lehet a BL jövő tavaszi négyes döntőjében (Final Four).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük