Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A magyar címeres mez az igazi

A magyar címeres mez az igazi Sport

A magyar kedvéért lemondja a román válogatottságot Szász András kézilabdázó, aki a BL-ben vitézkedő Dinamo Bukarest csapatát a Tatabányáéra váltja a nyáron. Szász július 20-tól teszi át székhelyét Tatabányára, a csapatváltás a válogatottbeli karrierjében is fordulópontot jelent számára.

A vargyasi 25 éves kézilabdázó tekintélyt parancsoló 198 cm-es magasságával és 110 kilójával hamar felküzdötte magát a román élvonalba. 16 évesen behívót kapott a román ifiválogatottba, ahol óriási szerepe volt abban, hogy a piros-sárga-kékek két világbajnokságra és egy Európa-bajnokságra is kijutottak. Ezt követően a román bajnoki ezüstérmes Székelyudvarhelyi KC-nál nehezebb volt bekerülni a csapatba, de már 17 évesen játéklehetőséget kapott edzőjétől, és másfél évvel később már a felnőtt válogatottban szerepelt.

„Nem volt ott sem könnyű, nagy harc folyt – főként a sztárolt bukaresti játékosokkal – a csapatba való kerülésért. Végül is erre számítottam, úgyhogy álltam elébe” – mesélte.

Xavi Pascual szövetségi kapitányt – aki a Barcelona trénereként, majd menedzsereként lehet ismerős a kézilabdabarátok számára – mindenesetre hamar meggyőzte, az időközben a CSM-hez igazoló Szász rövid időn belül alapembernek számított a válogatottban.

Hirdetés
Hirdetés

„Nehéz szívvel mentem a román fővárosba, de úgy gondoltam, segíti a fejlődésemet, jobban szem előtt leszek Bukarestben” – emlékszik vissza a cseppet sem könnyű váltásra.

A CSM-ben töltött egy év alatt a bajnokságban 46 gólt szerző beállós később a szintén bukaresti Dinamo bajnokcsapatához igazolt át, s a BL csoportkörében csapata egyik legjobbjának bizonyult: 20 góllal és rengeteg kiharcolt hetessel járult hozzá ahhoz, hogy csapata a Wisla Plock, az Elverum és az Ademar León előtt megnyerje a D-jelzésű csoportot.

„Szívem szerint már két éve nyugat felé vettem volna az irányt, de úgy véltem, egy szintet még lépnem kell ahhoz, hogy Magyarországon is a jók közé soroljanak. Sok magyar játékost ismerek, folyamatosan követem a magyar kézilabdát, Bánhidi Bence ellen például sokat játszottam ifiként. Nagyszerű beálló, szívesen harcolnék vele a magyar válogatottban” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Szász András azt sem rejti véka alá: lemondja a román válogatottságot a magyar kedvéért. Hogy előbbi mennyire fontos számára, arról tanúskodjon a „hányszoros román válogatott vagy?” kérdésre adott székelyes válasza: „Tudja a rossznyavalya.”

A klasszis lapunknak elárulta, a Dinamónál nem örülnek távozási szándékának, de elmondása szerint sem a vezetőség, sem csapattársai nem neheztelnek rá emiatt. Szász évek óta magyar állampolgár is, s mint mondja, egyetlen cél lebeg a szeme előtt: magyar címeres mezben játszani. A Tatabánya KC-vel kétéves szerződést írt alá. Nem ő lesz az első székely a magyar bajnoki bronzérmes együttesnél, hiszen ott játszik a székelyudvarhelyi születésű Ilyés Ferenc, illetve székelykeresztúri származású Sipos Adrián is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük