Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

FRISSÍTVE: 135 centiméterrel csökkent a Tăul Mare tó vízszintje Verespataknál

FRISSÍTVE: 135 centiméterrel csökkent a Tăul Mare tó vízszintje Verespataknál Románia

A Verespatak elárasztásával fenyegető Tăul Mare tó szintje 40 centiméterrel csökkent a motorszivattyúk bevetése nyomán – jelentette be vasárnap este a Fehér megyei katasztrófavédelem (ISU). FRISSÍTÉS: Keddre 135 centiméterrel csökkent a vízszint.

Az ISU közleménye szerint három nagy teljesítményű motorszivattyúval dolgoznak jelenleg a tónál, egy szivattyú pedig készenlétben áll. További két szivattyút tartanak készenlétben Verespatakon, hogy szükség esetében csökkenthessék a szintjét a település lakott részén áthaladó keskeny medrű pataknak.

Verespatak lakosságát vasárnapra virradóan evakuálták, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedés van település fölött található Tăul Mare tó gátján.

Az ISU tájékoztatása szerint az elárasztással fenyegetett vidéken 268 személy él, közülül 126 önként elhagyta otthonát, 137-en megtagadták az evakuálást. 5 személyt a hatóságok evakuáltak és szállásoltak el az abrudbányai iskola bentlakásában.

A megyei katasztrófavédelem teljes operatív személyzetét riasztotta a helyzet kezelése érdekében, de a Hunyad, a Kolozs, a Maros és a Bihar megyei katasztrófavédelem, valamint a rendőrség és a csendőrség is nagy erőket mozgósított.

FRISSÍTVE: Keddre 135 centiméterrel csökkent a vízszint

A kedd reggeli mérések szerint mintegy 135 centiméterrel csökkent a verespataki Tăul Mare halastó vízszintje a szivattyúzás elkezdésekor jegyzetthez képest – tájékoztatott a Fehér megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A közlemény szerint továbbra is üzemel három nagy teljesítményű szivattyú, egy negyedik tartalékként készen áll a bevetésre, további kettőt pedig szintén készenlétben tartanak, hogy szükség esetén csökkentsék a vízszintet a Verespatak lakott területén levő szűkebb mederrésznél.

Több megye katonai tűzoltói, csendőrök, rendőrök, katonák, valamint a Román Vízügyi Hatóság és más illetékes intézmények szakemberei dolgoznak a gátszakadás jelentette veszély elhárításán.

A katasztrófavédelem közleménye szerint az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 15 liter csapadék hullott a térségben.

Verespatak lakosságát vasárnapra virradóan evakuálták, miután a község polgármestere az 112-es segélyhívó számon jelezte, hogy repedést észleltek a település fölött található Tăul Mare tó gátján.

A katasztrófavédelem 268 személyt szólított fel otthona elhagyására, közülük 126-an ezt önként megtették, 137-en megtagadták az otthonuk elhagyását. Öt személyt a hatóságok evakuáltak és szállásoltak el az abrudbányai iskola bentlakásában. A megyei katasztrófavédelem teljes operatív személyzetét riasztotta, de a Hunyad, a Kolozs, a Maros és a Bihar megyei katasztrófavédelem, valamint a rendőrség és a csendőrség is nagy erőket mozgósított. 

(forrás: Agerpres, fotó: Cosmy Cosmin/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük