Felhívás!

Utódlási nyugdíjra jogosultak a koronavírus miatt elhunyt egészségügyi dolgozók gyermekei

Utódlási nyugdíjra jogosultak a koronavírus miatt elhunyt egészségügyi dolgozók gyermekei Románia

Első házként elfogadta szerdán a szenátus azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében utódlási nyugdíjra jogosultak a koronavírus elleni küzdelemben életüket vesztett egészségügyi dolgozók gyermekei.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott jogszabály-javaslat előírja, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben részt vett egészségügyi dolgozó elhalálozása esetén annak családja vagy a temetés költségeit álló személy két átlagbérnek megfelelő összeget kap többlettámogatásként.

A tervezet értelmében az elhunyt egészségügyi alkalmazott gyermekei és házastársa az elhalálozásakor kapott bér 75 százalékának megfelelő összegű utódlási nyugdíjra jogosultak. Amennyiben nincsenek túlélő családtagjai, és szülei egyedüli eltartója volt, ők az említett összeg felét kaphatják. Az elhunyt családtagjai ugyanakkor ingyenes egészségügyi ellátásra és gyógyszerekre jogosultak, valamint azt is előírja a tervezet, hogy az elhunyt tulajdonában vagy társtulajdonában levő telkek, illetve a lakhelyéül szolgált ingatlan mentesül az adó befizetése alól.

A javaslat ugyanakkor az egészségügyi alkalmazottak napjává nyilvánítaná március 11-ét.

A szenátus online ülésen szavazott a tervezetről. Az ülést Titus Corlăţean házelnök vezette, rajta kívül csak a két üléstitkár, George Dircă és Marian Pavel volt jelen a teremben, a többi szenátor online kapcsolódott be. Valamennyi szenátusi frakció támogatta a tervezetet, amelyről a képviselőház szavaz majd döntő házként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.