Felhívás!

Több mint kétszáz nyolcadikos kezdi hétfőn a soron kívüli képességvizsgát

Több mint kétszáz nyolcadikos kezdi hétfőn a soron kívüli képességvizsgát Románia

Több mint kétszáz nyolcadik osztályt végzett tanuló kezdi hétfőn a soron kívüli képességvizsgát – közölte vasárnap az oktatási minisztérium.

A szaktárca összesítése szerint a soron kívüli vizsgára összesen 216 tanuló iratkozott be.

A képességfelmérő a román nyelv- és irodalom vizsgával kezdődik (erre 192 tanuló iratkozott be), kedden matematikából mérik fel a tanulók tudását (206), szerdán pedig anyanyelvből vizsgáznak a diákok (9).

Az írásbeli próbák reggel 9-kor kezdődnek 37 megye 60 vizsgaközpontjában. A tanfelügyelőségek szerint Arad, Kovászna, Ilfov, Mehedinţi és Tulcea megyében nincs szükség soron kívüli vizsgára.

Az eredményeket július 2-án délig teszik közzé, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket július 4-én ismertetik.

A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben kamerák lesznek.

A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is.

A tanügy-minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 29-e és július 2-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint július 3-án 8 és 14 óra között.

A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja. A tanulókat a felvételijegy sorrendjében, a beiratkozási lapon megadott opciók szerint, számítógép osztja el a líceumok között. Az eredménytől függetlenül minden tanuló folytathatja tanulmányait a középiskolában.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.