Felhívás!

Tizenöt éves a MIÉRT

Tizenöt éves a MIÉRT Románia

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) partneri viszonyt akar fenntartani a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT), mert fontosnak tartja a szakmailag felkészült, vezetésre és helytállásra képes, érdekképviseletet vállaló fiatal utánpótlást – mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton a 15 éves MIÉRT születésnapi rendezvényén.

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott MIÉRT-születésnapon az ifjúsági ernyőszervezet egykori alapítóival folytatott kötetlen beszélgetésén Kelemen Hunor azt tanácsolta a közösségi munkára vállalkozó fiataloknak, hogy ne legyenek felületesek, mindig a tartalomra figyeljenek. Szerinte az ifjúsági szervezetben tevékenykedőknek ma már nem az a feladatuk, hogy új struktúrákat építsenek, hanem hogy belakják azt, amit elődeik alkottak.
Azt ígérte: az RMDSZ-ben mindig lesz „üres szék”, amely olyan fiatalokra vár, akik tudnak tartalmat nyújtani a közpolitikában, akik befolyásolni akarják a döntéseket. Úgy vélekedett: van kellő energia, lendület és újító szándék a MIÉRT-ben, ugyanakkor mértéktartás is, amely mérték nélkül gyorsan lehet rossz irányba haladni. „Ezt a mértéket sikerült megtartani az RMDSZ és a MIÉRT között, a partnerségnek is ez a kulcsa, senki sem akarja túltolni a biciklit” – mondta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ hírlevelében közölt beszámoló szerint az RMDSZ elnöke a találkozón Oltean Csongorral, a MIÉRT elnökével közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben vállalják, hogy a MIÉRT működését meghatározó alapelveknek és a „mai igényeknek” megfelelő cselekvési tervet, illetve politikai programot fogadnak el.
„2018-ban, abban az évben, amikor nagyon sokan hajlamosak a múltról beszélni, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek a jövőre kell összpontosítania. Fontosnak tartjuk a román–magyar párbeszéd javítását, hiszen meggyőződésünk, hogy ami jó az erdélyi magyar fiataloknak, az jó a román fiataloknak is” – szögezi le a szándéknyilatkozat.
A dokumentum szerint a MIÉRT a Kárpát-medence és Európa egyik modellértékű szervezete akar lenni, amely szakmaiságra, tudásra és a fiatalok valós képviseletére alapozza tevékenységét. „Egy kisebbségi közösség ifjúsági szervezetként feladatunk olyan feltételeket teremteni, hogy az erdélyi magyar fiatalok ne a hátrányát érezzék kisebbségi létüknek, hanem előnyt kovácsoljanak ebből. Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó fiatalként élni, ahol merhetünk fiatalként vállalkozni és családot alapítani, ahol van jövőnk.”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.