Felhívás!

Terítéken a Brassó–Bákó autópálya

Terítéken a Brassó–Bákó autópálya Románia

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság legutóbbi ülésén egy Háromszéket érintő kérdésről is szó esett. Kiderült, hogy több Kovászna megyei település mellett fog elhaladni a tervezett autópálya nyomvonala.

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) gyűlésének terítékén több épülő autópályáról is szó esett, ugyanakkor a jövőbeli tervekre is kitértek. Kiderült, hogy sok huzavona és politikai lobbizás után eldőlt, mégis lesz Bákó és Brassó között autópálya, és ami érdekesebb, hogy a mesterterv szerint egy sor háromszéki települést is fog érinteni.

Ez most már nem csak egy ködös elképzelés, ugyanis a CNAIR alá is írta a tervezésre a szerződést a Search Corporation és a Primacons Group cégekkel, elkészítése 20 millió lejbe kerül áfa nélkül. A pálya hossza 160 kilométer lenne, az előzetes felméréseket már el is végezték. Ezek alapján Brassó és Bereck között úgymond könnyű munka vár a kivitelezőkre, majd az ojtozi szorosban, 36 kilométer hosszan jön a munka neheze. A kivitelezési terveknek a szerződés szerint 30 hónap alatt kell elkészülniük.

A mesterterv nevesítése szerint az autópálya a megyében Uzon, Kézdivásárhely és Bereck mellett halad el, a térkép szerint a céhes város esetén valahol a gyárak mögött.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 2., 10:47
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ez csak pappiron van , a kovetkezo 30 evben ebbol nem lesz semmi . Lattunk varjat karon de elrepult.Jonnek a valasztasok es valamit be kell dobni , hogy amitsak a nepet !

  • User
   Dátum: 2020. június 2., 11:18
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Románia nem képes ezt megcsinálni, mert elöb el lopják a pénzt aztán már nincs miböl dolgozni ez így megy már harmincz éve jön másik politikus elöb az ö zsebe kell meg teljen majd dob valamit a maradékbol a szegén embereknek akik probáják fen tartani a országot politikai segitség nélkül

   • User
    Dátum: 2020. június 2., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Új-fanarióta korszak…a fanarióta uralkodók is tömték a zsebüket ,mert a török szultán bármikor leválthatta őket és akkor jött az’uralkodóválság’ most ua.megy kormányválság meg pártok marakodása a lenyúlandó pénzek miatt.De ilyen népséggel ,amelyet sötétségben tartanak a hivatalos egyház segítségével meg is lehet tenni,még azokkal is akiknek a gyerekei Nyugaton élnek ,visszajönnek Karácsonykor , Húsvétkor zabálni és hogy megmutassák az ócska lejárt autójukat.

 • User
  Dátum: 2020. június 2., 18:28
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Nekünk, háromszékieknek nem sok hasznunk lenne belőle: csak az építésével járó és évekig – akár egy évtizedig is eltartó – környezetkárosítás (és mellékesen mintegy 500-600 ha-nyi termőterület veszteség) nagyságrendekkel többet ártana, mint amennyi hasznot hozna. Másrészt gyakorlatilag megvalósíthatatlan, mert csak a Bereck-Onesti szakaszon 25 rövidebb-hosszabb alagút és csak a Bereck-megyehatár szakaszon három viadukt lenne. (Megjegyzés: az oroszfalvi vasúti kereszteződésben hónapok óta meglévő fürdőkád nagyságú gödröket csak nagy nehezen, a lakosság felháborodása után tömték be, eléggé amatőr módon).
  Annyiban lenne hasznos mégis, hogy a nehéz tranzit teherforgalmat a Brassó-Ojtoz szakaszon nem a településeken át bonyolítanák. Erre viszont – és ezt nem én mondom, hanem egy román útépítési szakember, a nevét hirtelenjében nem tudom megmondani, de akinek van hozzá türelme, keressen rá a neten – elegendő lenne egy négysávos gyorsforgalmi út, ami szinte ugyanazt tudná nyújtani, mint egy autópálya, csak kb. harmadával kevesebb pénzbe kerülne. A teherszállításra pedig ott van a vasút! Ha nagyon akarnák, a 404-es vonalat meg lehetne hosszabbítani a Regát felé, kétvágányúvá átépítve és villamosítva az áteresztőképessége nem egy négy- hanem egy hatsávos autópályáéval érne fel. (A kamionokat is lehetne ún. RO-LA vonatokon hurcolászni, jóval olcsóbban és kisebb környezetterheléssel).

 • User
  Dátum: 2020. június 2., 21:41
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Itt a tet a 20 millio lej a terv elkeszitesere mert megvalositva………E terv elevulesi ideje 10ev,es azutan egy masik erdek csoport csinaltat egy uj tervet es aztan meg egy uj tervet teljesen torvenyesen fizetunk egy posta fiok cegnek[legtobbszor],de autopalyat lattni ide meg az unokaink se fognak!