Felhívás!

Tătaru: reményeink szerint október második felében leszálló ágba lép a megbetegedések száma

Tătaru: reményeink szerint október második felében leszálló ágba lép a megbetegedések száma Románia

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott hétfőn Piatra-Neamţon, hogy arra számít: október második felében csökkenni fog a koronavírusos fertőzési esetek száma Romániában.

A miniszter azt mondta: a szeptemberi változások – a tanévkezdés, a kulturális intézmények megnyitása, a választási kampány, a helyhatósági választások – mind a kockázatcsökkentés jegyében, szigorú óvintézkedések betartásával zajlanak, hogy az esetek száma ne haladja meg sokkal a napi 1500-at. Ha ez sikerül, akkor számítani lehet rá, hogy október második felében leszálló ágba lép a megbetegedések száma.

Nelu Tătaru azt is elmondta, az iskolák megnyitásának hatásáról szeptember végén, október elején készül el a teljes kiértékelés.

Az egészségügyi rendszer egyelőre lépést tud tartani a járvány terjedésének ritmusával, mindenkit el tudnak látni – mondta még az egészségügyi miniszter.

Románia európai alapokból fogja visszakapni a PCR-tesztekre fordított összegeket

Európai alapokból fogja visszakapni Románia a SARS-CoV-2 vírust kimutató PCR-tesztekre költött összeget – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Az egészségügyi minisztérium négy európai projekthez kért finanszírozást a COVID-19 járvány okozta egészségügyi válság kezelésére.

A projektek célja az aktív koronavírusos eseteket kimutató PCR-tesztek költségeinek megtérítése országos szinten. Ebbe beletartoznak a már elvégzett tesztek is, és azok is, amelyeket a következő időszakban fognak elvégezni a fertőző betegségek terjedésének figyelemmel követését és megakadályozását célzó, 2021 januárjáig tartó program keretében.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, kérni fogja, hogy a már elvégzett PCR-tesztekre érkező utólagos támogatás összegét szintén az egészségügyre fordítsák.

Az utólagos finanszírozási projektek, de azok is, amelyek a jövőben várható költségek megtérítését célozzák, azt a törekvést is szolgálják, hogy megnövekedjen a PCR-tesztek száma, és ezáltal kontrollálhatóbb legyen a járvány terjedése – közölte a szaktárca.

A projekteket szeptember 30-a után kezdik kiértékelni az illetékesek, és a remények szerint márciusban hagyják jóvá a támogatást.

A négy projekt összesen körülbelül 949 millió lejes, azaz 200 millió eurós támogatást céloz meg.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások