Felhívás!

Tătaru: ezen a héten megoldódik az Euthyrox-hiány problémája

Tătaru: ezen a héten megoldódik az Euthyrox-hiány problémája Románia

Ezen a héten megoldódik az Euthyrox-hiány problémája – jelentette ki kedden késő este Brassóban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

A pajzsmirigy rendellenességgel rendelkező páciensek mintegy két hónapja panaszkodnak arra, hogy rendkívül nehéz ezt a gyógyszert beszerezni.

A miniszter szerint a fennakadást részben az okozta, hogy a gyógyszercégek “elsődlegesen” a koronavírushoz köthető megbetegedések kezeléséhez szükséges orvosságok beszerzésére koncentráltak.

A tárcavezető azt mondta: a héten megoldódik a probléma.

Az Euthyrox hiányára vasárnap Ludovic Orban miniszterelnök figyelmét is felhívták.

A kormányfő úgy reagált: ígéretet kapott arra, hogy egy héten belül megoldódik a probléma. Leszögezte: amennyiben erre mégsem kerülne sor, a gyógyszerügynökség vezetőségének “mennie kell”.

Minisztérium: Április közepén újabb Euthyrox-szállítmány érkezik Németországból

Április 13-14-én 77.499 doboz 50 mikrogrammos és 59.315 doboz 25 mikrogrammos Euthyrox érkezik Romániába Németországból – közölte szerdán az egészségügyi minisztérium.

Mivel az Euthyrox hiánycikknek számít a romániai piacon, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kérésére a romániai Országos Gyógyszer- és Orvostechnikai Ügynökség képviselői több ízben is találkoztak a termelő vállalat képviselőivel, a nagykereskedőkkel, valamint az országos gyógyszerészkamara képviselőivel – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a szaktárca.

A gyártó közölte, hogy március 31-én 140.122 doboz 100 mikrogrammos Euthyroxot hoztak a romániai raktárakba. Ezek közül 54.240 dobozt már kiosztottak. Április 13-14-én 77.499 doboz 50 mikrogrammos és 59.315 doboz 25 mikrogrammos Euthyrox érkezik Romániába, ezeket a készleteket már útnak indították Németországból – olvasható a tájékoztatásban.

Az egészségügyi minisztérium ismételten kéri a lakosságot, hogy ne halmozzák fel a gyógyszereket, és ne is használják azokat orvosi javallat nélkül.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.