Felhívás!

Tăriceanu szerint Kövesi megakadályozná, hogy Románia uniós alapokhoz jusson

Tăriceanu szerint Kövesi megakadályozná, hogy Románia uniós alapokhoz jusson Románia

“Mérgezett alma” lenne, ha Románia képviseletében Laura Codruţa Kövesi nyerné el az európai főügyészi tisztséget, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjének “legfontosabb feladata” az lenne, hogy megakadályozza, hogy Románia európai uniós alapokhoz jusson – jelentette ki kedden Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke.

“Sajnos most is, mint általában az európai politikában, bedőlünk a testcseleknek. Miután a nagy európai tisztségeket szigorúan négy nyugati állam között szétosztották, Németországgal és Franciaországgal az élen, boldog arcokat láttunk itthon, mert ez – állítólag – kompenzációképpen növelné az esélyét annak, hogy Laura Kövesi kapja az európai főügyészi posztot. Túl azon a tényen, hogy a nyugat egyáltalán nem tűnik érdekeltnek abban, hogy ‘kárpótlásokat’ adjon keletnek, komolyan fel kell tennünk a kérdést, hogy egy ilyen tisztség – feltételezve, hogy megkapjuk – valójában nem egy mérgezett alma lenne-e? Attól tartok, hogy Kövesi asszony fő feladata az lenne, hogy végeérhetetlen kivizsgálások ürügyén, amelyhez annyira jól ért, megakadályozza Romániát abban, hogy hozzáférjen az európai uniós támogatásokhoz. Más szóval, az Európai Unió egy kézzel adna nekünk és kettővel venne el” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Călin Popescu-Tăriceanu.

Meglátása szerint “kinyírták a helyi cégeket a menedzserek állandó gyanúsítgatásával és kivizsgálásával”.

“Emlékezzünk csak, miként taposták agyon a helyi befektetőket, hogy helyet csináljanak a külföldi beruházóknak, akik elé virágszirmokat szórtak bejövetelük alkalmával. Ahogyan ma a románok megtudják, hogy miként vágták vissza a román gazdák támogatását Dacian Julien Cioloş európai biztos döntései, úgy évek múlva kiderülhet, hogy hogyan temette el Kövesi európai főügyész azt, ami a román tőkéből még megmaradt. Egységet tapasztalunk akkor, amikor valamit el kell venni tőlünk, de nincs meg ez az egység akkor, amikor határozottan ki kellene állnunk valami mellett. Ezzel magyarázom, hogy milyen kevés szó esik arról, hogy milyen európai biztosi tisztséget kap Románia. Azt gondolom, hogyha mások örömére nem dőlnénk be a testcselnek, kormány-parlament-államelnök együttműködéssel még lenne esélyünk egy fajsúlyos biztosi posztra” – véli Tăriceanu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.