Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Tánczos: az erdők nem válhatnak botanikus kertté

Tánczos: az erdők nem válhatnak botanikus kertté Románia

Az erdők nem válhatnak botanikus kertté, Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára – vélekedett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető egy szerdai bukaresti konferencián rámutatott, a minisztérium feladata tartani az egyensúlyt az erdő különböző funkciói, a biológiai sokféleséget biztosító, a gazdasági, illetve a társadalmi szerepük között. Az utóbbi időben Tánczos szerint az erdőnek a biodiverzitásban betöltött szerepére helyeződött a hangsúly, “de mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az erdők nem válhatnak botanikus kertté” – magyarázta. Hozzátette, a szén-dioxid megkötésén vagy a fajok és élőhelyek védelmén túlmenően az erdőknek Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára. “Európában még mindig több millió, talán több tíz millió háztartás használja a fát a hő- és adott esetben az áramtermeléshez is” – részletezte.

Tánczos elmondta: a hét folyamán a kormány elé kerülő új erdőstratégiának is az a célja, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot, a rugalmasságot és az egyensúlyt az erdő három fő funkciója között. “Egy asztalhoz kell ültetnünk mindazokat, akik a legjobbat akarják az erdőnek, a legjobbat akarják az iparnak, és a legjobbat akarják az élőhelyeknek is, és akik hozzá akarnak járulni ehhez közép- és hosszú távon” – fogalmazott a tárcavezető.

A hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki 

A romániai faipari vállalatok a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

A jelentés szerint a fakitermelésre rendelkezésre álló erdők éves növekedéséhez viszonyítva Romániában a kitermelés (beleértve a veszteségeket is) mintegy 44 százalékos.

A PwC adatai szerint 2021-ben az erdészet és a faipar részesedése a román exportból 7 százalékos volt. Ehhez a legnagyobb mértékben a késztermékek (bútorok) járultak hozzá, amelyek az ágazat teljes kivitelének a 46 százalékát jelentették. A faexport 41,5 százaléka nyersfa, fűrészáru, rétegelt lemez és egyéb fatermék volt a múlt évben. A faipar részesedése a behozatalban 4 százalékos volt tavaly, Románia legfőképpen papírtermékeket importált.

A jelentés szerint Románia az európai rangsor végén áll az erdészet és a faipar GDP-hez való közvetlen hozzájárulása tekintetében. Ezeknek az ágazatoknak a részesedése a rangsor élén álló Lettország (5 százalék), Észtország (4,4) és Litvánia (4,3) bruttó nemzeti termékéből háromszor nagyobb, mint a Romániában az elmúlt öt évben jegyzett 1,59 és 1,75 százalék közötti arány. 

(forrás: Agerpres, fotó: Tánczos Barna/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 28., 20:41
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ez nem normális! Ahelyett hogy védene az erdőt a pusztítása mellett kampányol. Szörnyű mennyi hozzá nem értő vezeti ezt az országot és űz gúnyt az értékéből. Hogy nem fogják fel a végét járja a világ és legalább ami még maradt meg kellene őrizni! Állandóan majmoljuk a nyugaton, hát nem látjak ott már nincsenek értékek?! Egyszer azt mondta egy ismerősöm hogy az Isten amikor ideert kiontotte zsakjabol azt ami volt így lett ez az ország ilyen gazdag természeti kincsekben és ezek csak pusztitanak csak pusztítani tudnak. Remélem a pokol fenekén sokáig és nagyon fognak égni és lesz idejük tetteikrol gondolkodni!